Gràfic del col·lisionador del CERN i l'espai que ocupa a Europa. (Foto: CERN)
Gràfic del col·lisionador del CERN i l'espai que ocupa a Europa. (Foto: CERN)
Ginebra

Els físics del CERN diuen que estan a prop de trobar la "partícula de Déu"

Els físics del Centre Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN) asseguren que són molt a prop de constatar l'existència de la "partícula de Déu", no observada mai fins ara i que ajudaria a entendre com es va originar la matèria a l'univers. Es tracta del buscat bosó de Higgs, que es considera la partícula més elemental de la matèria. Malgrat que ho veuen aprop, encara no ho poden confirmar del tot. El marge d'error és minúscul a ull humà, però encara prou gran en física de partícules. En això treballen des del gran accelerador d'hadrons situat a Ginebra. De fet, l'objectiu primordial d'aquestes instal·lacions és trobar aquesta partícula, que fins ara se'ls resistia.

RedaccióActualitzat
Després de mesos d'experimentació, els científics han anunciat en una roda de premsa que ha aixecat molta expectació que, entre els bilions de col·lisions de protons provocades dins de l'anell de 27 quilòmetres de circumferència, almenys sis podrien haver generat el bosó de Higgs, que és el nom cièntífic d'aquesta anomenada "partícula de Déu". Ara falta, però, confirmar-ho i i fer moltes més proves per arribar a conclusions més definitives. Com a mínim d'aquí a un any.

Tant si la troben com si no, serà un punt i a part en els estudis de la física de partícules. Fabiola Gianotti, del CERN, ha explicat a Catalunya Ràdio que "òbviament serà una gran emoció descobrir que existeix", però, si no és així, "potser el resultat encara serà més emocionant, perquè significaria que haurem de redissenyar la part del model que descriu les interaccions fonamentals de les partícules".

Els científics asseguren que el bosó de Higgs és la peça que els falta per explicar per què algunes partícules tenen massa i altres no.


Anar al contingut