El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce (Foto: EFE)
El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce (Foto: EFE)
Madrid

Els fiscals podran fer proves d'ADN o exhumacions en casos de nens robats

Així consta en una circular que la Fiscalia General de l'Estat ha enviat a totes les fiscalies per unificar els criteris d'actuació, on especifica que el delicte de detenció il·legal és un delicte permanent.

RedaccióActualitzat
A partir d'ara, els fiscals podran fer proves d'ADN o exhumacions en casos de nens robats. La intenció de la Fiscalia és donar una resposta comuna que permeti investigar el màxim nombre de casos i donar la màxima protecció a les víctimes d'aquestes pràctiques que van tenir lloc en diferents hospitals espanyols entre el 1950 i el 1990.

En una circular, el fiscal general, Eduardo Torres Dulce, remarca que els fiscals estan autoritzats per ordenar l'exhumació de restes de nounats morts i practicar proves d'ADN, sense necessitat de tenir l'autorització judicial. I amb l'objectiu de permetre la investigació de conductes tan greus, també sosté que els fiscals "poden qualificar la subtracció de nounats com un delicte de detenció il·legal". Alhora considera que aquest delicte és permanent, de manera que el termini de prescripció no comença a comptar mentre la víctima desconegui els seus orígens, fins i tot, encara que sigui major d'edat.

Associacions de nadons robats aplaudeixen la circular de la Fiscalia de l'Estat

Les víctimes del robatori de nadons i d'adopcions irregulars han celebrat la mesura per unificar els criteris de treball davant de denúncies de nadons robats, segons ha assegurat l'advocat Enrique Vila, representant de SOS Arrels i SOS Nadons Robats. En un comunicat, Vila diu que les víctimes estan satisfetes que Torres Dulce "hagi complert un compromís adquirit fa temps i reclamat per tots els col·lectius d'afectats" perquè el tractament de les denúncies fos similar en tot el territori.

Segons Vila, la novetat més positiva és que el Fiscal General de l'Estat qualifiqui els robatoris de nadons com a delictes de detenció il·legal. "Es tracta d'un important recolzament a la causa dels nens robats, ja que el termini de prescripció del delicte no començaria a explicar-se fins que les persones que van ser robades siguin conscients de la seva filiació falsa, amb independència de la seva majoria d'edat", ha ressaltat.

A més, ha indicat que Torres Dulce fa un reconeixement exprés, fins i tot en els casos dels delictes que poguessin haver prescrit, del dret dels afectats a conèixer el seu origen biològic i a percebre indemnitzacions econòmiques pel dany moral.

Anar al contingut