Barcelona

Els filòlegs de català es queixen de les dificultats per accedir al màster que els ha de permetre donar classes

El màster és obligatori per exercir com a professors de Secundària o de Batxillerat i hi poden accedir llicenciats en Art Dramàtic, Comunicació, Periodisme o Humanitats

RedaccióActualitzat

Els graduats en Filologia Catalana que aspiren a convertir-se en professors de llengua a Secundària estan en peu de guerra. Estan competint en igualtat de condicions amb estudiants d'altres graus universitaris que, en alguns casos, no han rebut cap formació específica de català.

Per ser professor de Secundària o Batxillerat és obligatori fer un màster pensat per donar eines per ensenyar. El problema és que les places per fer el màster són limitades i, a més, en el cas del que capacita per ser professor de català, hi poden accedir, a més dels filòlegs, llicenciats en Art Dramàtic, Comunicació, Periodisme o Humanitats. Això fa que alguns filòlegs en quedin fora.

Aquesta situació no és nova. Des de les facultats de Filologia fa anys que ho denuncien, però asseguren que ni la Conselleria d'Ensenyament ni el Departament d'Universitats els han fet cas. El departament respon que la situació actual té l'origen en una normativa estatal. Abans, els estudiants que venien d'altres carreres on no s'estudiava català estaven obligats a fer cursos per compensar aquesta mancança, però això ja no és així.

Tal com explica Francesc Feliu, president de la Coordinadora d'Estudis Universitaris de Filologia Catalana, "això provoca que un estudiant de Filologia Catalana no pugui entrar al màster perquè té una nota inferior a la d'un estudiant d'art dramàtic que potser no ha fet mai cap assignatura durant la seva carrera ni de llengua ni de literatura catalanes."

Des de la Secretaria d'Universitats asseguren que han ampliat les places del màster per ser professor i que són molt pocs els estudiants que en queden fora. Segons el director general d'Universitats, Josep Pallarès, "més del 80% dels estudiants que el curs passat van acabar Filologia han pogut accedir al màster".

Els filòlegs demanen que, com a mínim, se'ls doni prioritat per accedir al màster i recorden que en els pròxims anys es jubilaran un nombre important dels actuals professors i caldrà tenir nous docents ben preparats.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut