Barcelona

Els fills de Centelles entreguen part del seu llegat a una fundació que cedirà el material a la ciutat de Barcelona

Els fills del fotògraf Agustí Centelles han entregat aquest divendres una part del llegat del seu pare a la Fundació Vila Casas gairebé un any després de la polèmica venda del fons Centelles al Ministeri de Cultura. Es tracta d'un centenar de còpies "vintage", còpies que el fotògraf va fer dels seus negatius a partir del 1976, quan va recuperar el seu arxiu històric. Unes peces que els seus hereus han decidit finalment vendre al mecenes Antoni Vila Casas, que cedirà el material a l'Ajuntament de Barcelona. Serà, doncs, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona qui s'encarregarà de gestionar el fons i fer-ne difusió.

Actualitzat
L'Arxiu de la Memòria Històrica de Salamanca rebia a finals de desembre de 2009 en una maleta el llegat de negatius d'Agustí Centelles. Que es captés aquella imatge va disgustar profundament els seus fills, però la venda al Ministeri de Cultura i el fet que marxés de Catalunya també va ferir moltes sensibilitats.

Ara, gairebé un any més tard, després de mesos de negociacions, els germans Centelles han traspassat una altra porta, molt més pròxima: la de la Fundació Vila Casas. En dues caixes negres, 110 còpies "vintage" que va fer el mateix Agustí Centelles l'any 76 quan va recuperar el seu arxiu històric, amagat de la dictadura durant dècades. I 35  còpies "reprint" de l'any 1985. Un material que fins ara els germans Centelles custodiaven al seu estudi.

Una clàusula de confidencialitat impedeix fer públic el cost de l'operació, però els germans Centelles insisteixen que, de diners, en perden, i que el que volen guanyar-hi és reconeixement per al seu pare. A preu de mercat, cadascuna de les fotos valdria uns 4.500 dòlars.

Aquesta col·laboració a tres bandes contribuirà a difondre l'obra d'un dels pioners del fotoperiodisme a Europa, el gran retratista català de la Guerra Civil i un exemple de compromís personal. L'Ajuntament s'ha compromès amb Sergi i Octavi Centelles a fer un acte de reconeixement a la figura del seu pare i també a dedicar-li una gran exposició l'any 2012 que es farà a Can Framis, seu de la Fundació Vila Casas.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut