Els fabricants adverteixen que anomenar "iogurt" les postres làctiques confon el consumidor

L'Associació Espanyola de Fabricants de Iogurts i Postres Làctiques considera que la nova normativa que permet anomenar "iogurt" les postres làctiques confon el consumidor, ja que no és el mateix un iogurt fresc que un iogurt pasteuritzat després de la fermentació. La nova norma de qualitat del iogurt, aprovada el mes de juny passat pel govern, permet que les postres làctiques pasteuritzades puguin denominar-se "iogurts pasteuritzats després de la fermentació", encara que el producte no contingui els bacteris o ferments làctics vius propis del iogurt fresc o tradicional", segons els fabricants de iogurt.

Actualitzat
Per aquest col·lectiu, la nova denominació confon el consumidor, ja que un altre tipus de producte s'està identificant com a iogurt, quan ni la conservació, ni els beneficis per a la salut del iogurt fresc són els mateixos que el del iogurt pasteuritzat després de la fermentació. Segons els fabricants, el consumidor identifica tradicionalment el terme "iogurt" amb un producte que aporta beneficis a la salut, més enllà del purament alimentari. El iogurt fresc, amb més de 4.000 anys d'antiguitat i originari de les regions balcàniques i la Turquia asiàtica, ha estat un aliment bàsic en la dieta mediterrània, i sempre se li han atribuït beneficis per a la salut, corroborats avui dia per nombrosos estudis científics. Segons els fabricants, la base del iogurt fresc és el seu contingut d'un gran nombre de bacteris vius i actius que, en ser ingerit, exerceixen un efecte beneficiós per a la salut. Per mantenir aquests bacteris vius ha de conservar-se al frigorífic, encara que sense superar mai els 28 dies. El iogurt pasteuritzat després de la fermentació s'elabora com un iogurt convencional, però posteriorment es pasteuritza, operació que per l'acció de la calor elimina els ferments làctics vius per oferir un període de conservació més llarg, segons ha assegurat l'associació de fabricants. Els fabricants de iogurt han precisat que, després de la destrucció dels bacteris làctics vius, el iogurt pasteuritzat no aporta a l'organisme els mateixos beneficis del iogurt fresc, encara que aquest procés el converteix en un producte de llarga durada, que permet la seva distribució fora de la cadena de fred.
Anar al contingut