Xabier Alegría i Begoña Uzkudun han llegit el manifest
Xabier Alegría i Begoña Uzkudun han llegit el manifest
Usurbil

Els expresos ETA diuen que es faran passos individuals basant-se en decisions col·lectives

En un acte a Usurbil, uns 750 presos i fugits d'ETA també han advertit que no consentiran que "ningú els fiscalitzi aquests passos ni els que facin en el futur"

RedaccióActualitzat

Uns 750 expresos i fugits d'ETA, reunits al polisportiu d'Usurbil, a Guipúscoa, han anunciat aquest diumenge que els passos individuals que facin els presos de la banda es prendran sempre basant-se en "decisions col·lectives" i han advertit que no consentiran que "ningú els fiscalitzi aquests passos ni els que facin en el futur".

En nom dels expresos, Xabier Alegría i  Begoña Uzkudun han llegit un manifest en què recordaven que l'any 2013, l'autoanomenat Col·lectiu de Presos Polítics Bascos, EPPK, ja va mostrar disposició "a fer passos per la via de la legalitat", que ja n'han fet alguns, i que serà el mateix EPPK qui decideixi "quines vies i quins ritmes utilitzarà per alimentar aquesta via".

DEls expresos han dit que donen suport als presos de l'EPPK per utilitzar aquestes "vies legals" i per "desenvolupar un procés articulat de tornada a casa", i afegeixien que "valer-se de la legislació i del reglament penitenciari no qüestiona de cap manera el seu caràcter militant ni el valor i la dignitat de la seva trajectòria".

També han subratllat que no consentiran que ningú fiscalitzi aquests passos, "perquè el respecte a les decisions col·lectives de l'EPKK és fonamental. Encara que siguin passos individuals i es materialitzin de manera individualitzada, seran decision col·lectives, com ho han estat les anteriors". I han recalcat que cal posar fi a "la legislació d'excepció i a la dispersió".

Després de la lectura del manifest, que ha fet Uzkudun en euskera, Alegría, que va formar part de la direcció de l'EPPK, ho ha fet en castellà. L'acte ha acabat amb els assistents cantant l'"Eusko Gudariak", l'himne del soldat basc.

 

 

 

Anar al contingut