Madrid

Els expresos cubans se senten "enganyats" per Moratinos

Els onze expresos polítics cubans arribats la setmana passada a Madrid després de ser alliberats pel govern de Raúl Castro gràcies a la mediació de l'Església Catòlica de Cuba han denunciat que se senten "enganyats" pel govern espanyol, al qual han acusat de no haver complert els seus "compromisos". Així ho ha posat de manifest Julio César Gálvez, que ha comparegut en roda de premsa davant de l'hostal de Vallecas, on estan allotjats des que van arribar a Espanya, juntament amb un altre dels presos alliberats, Ricardo González Alfonso.

Actualitzat
"Havíem signat davant d'un funcionari de l'ambaixada espanyola a l'Havana uns compromisos, dos minuts abans de pujar a l'avió" en els quals, segons ha explicat Gálvez, el govern espanyol oferia informació i orientació social i assessorament legal, així com l'ajuda econòmica necessària per a la manutenció i el lloguer d'un habitatge. "L'assessorament legal és el primer que hem deixat de rebre", ha denunciat. Pel que fa a l'ajut econòmic per al lloguer de vivenda, Gálvez ha mostrat l'hostal en el qual estan allotjats: "Estem aquí".

En aquest local, ha assegurat, els nens petits es veuen obligats a compartir el bany amb la resta dels expresos, alguns dels quals "tenen problemes de salut realment seriosos". Fins a la data, ha assegurat, "la Creu Roja Espanyola és l'única" que els ha ofert ajuda.

Gálvez ha anunciat que els presos es reuniran de nou amb Agustín Sants, el cap de gabinet del ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, per tractar sobre el seu futur immediat.

En un principi, ha explicat, se'ls va anunciar que serien traslladats a la localitat madrilenya d'Alcobendas, però finalment es va desestimar per una sèrie de "dificultats" sobre l'allotjament. Posteriorment, just abans de la roda de premsa, se'ls hi ha comunicat que el seu destí seria Alacant. "No vaig a Alacant, no vaig a enlloc, jo només em quedo a Madrid", ha dit assegurant que "no és desobediència, ni social ni civil". En tot cas, Gálvez ha dit que no prendran cap decisió fins després de la reunió d'aquesta tarda amb el ministeri d'Afers Estrangers.

Durant la roda de premsa, Gálvez ha llegit una declaració firmada per Ricardo González Alfonso, Mikhaïl Bárzaga, Normand Hernández, Antonio Augusto Vila-real, Omar Rodríguez, Luis Milà, Pablo Pacheco, José Luis García Paneque, Lester González i ell mateix en la qual els expresos expressen els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea el seu "desacord" amb la modificació de la posició comuna de la UE.

"El govern cubà no ha donat passos que evidenciïn una clara decisió d'avançar cap a la democratització del nostre país", ha asseverat. "La nostra sortida a Espanya no ha de ser considerat un gest de bona voluntat, sinó com una acció desesperada del règim en la recerca urgent de crèdits de tot tipus".
Anar al contingut