Tribunal Europeu de Drets Humans (Reuters)
Tribunal Europeu de Drets Humans (Reuters)

Els experts veuen "possibilitats minses" al recurs a Estrasburg per la investidura

L'exjutge Josep Casadevall diu que la resposta serà ràpida, però que és molt difícil que prosperi

RedaccióActualitzat

A les portes d'una nova setmana incerta al Parlament. Aquest dilluns al matí s'havia de celebrar el ple per investir Jordi Sànchez president de la Generalitat, però divendres, el president del Parlament, Roger Torrent, va decidir ajornar la sessió, per segona vegada. Ho va fer després que el jutge Llarena va denegar el permís a Sànchez per assistir al ple, i que els seus advocats van anunciar que portarien el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg (TEDH).

El recurs per demanar mesures cautelars el presentaran dilluns a les vuit del matí, i el Tribunal podria pronunciar-se a la tarda mateix. Hem parlat amb qui, durant cinc anys, va ser vicepresident del TEDH. L'exjutge Josep Casadevall creu que és un supòsit molt particular i afirma que la petició és molt difícil que prosperi.

"No tinc coneixement d'una situació ni igual ni similar. És molt difícil avaluar què fara el Tribunal. Les possibilitats, m'atreveixo a dir, són minses, vista la jurisprudència"

 

 

Casadevall creu que l'estratègia de la defensa serà demanar mesures cautelars pels drets de sufragi passiu i actiu:

"Suposo que anirà enfocat sobre l'article 3 del protocol número 1, que és el que garanteix el dret a sufragi actiu i passiu, i a totes les conseqüències que se'n deriven, d'una persona que ha estat elegida"

 

 

L'exmagistrat destaca que no hi ha cap precedent que s'hagin dictat mesures cautelars per aquest supòsit:

"Les mesures provisionals, en la meva experiència, són sempre relatives a riscos que derivin dels articles 2 - dret a la vida - 3 - prohibició de tortures - o 4 - esclavatge -, drets fonamentals que atempten contra la integritat de la persona. Hi ha hagut alguns casos que s'ha aplicat l'article 8, que és el dret a la vida familiar. I crec que hi ha un cas, justament espanyol, quan volien desallotjar a Madrid algunes cases o edificis ocupats on hi havia nens petits."

 

Això sí, Casadevall creu que la resposta serà ràpida:

"Si presenten la petició dilluns al matí, a la tarda-vespre poden tenir resposta i, si no, dimarts al matí. La pràctica és aquesta."

 

Notícies relacionades: La defensa de Sànchez diu que Llarena no els permet recórrer a temps a Estrasburg

 

Esgotar tots els passos

Una altra veu que tampoc és gaire optimista sobre el recurs és el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Veu molt complicat que el tribunal d'Estrasburg accepti les mesures cautelars perquè entén que, abans d'anar a la justícia europea, s'hauria d'haver esgotat la possibilitat de presentar recursos a Espanya.

 

"Crec que no és el moment processal oportú. Encara pot plantejar davant la sala d'apel·lacions del Suprem un recurs i ha d'anar al Tribunal Constitucional. Quan s'esgotin totes les vies internes és clar que té possibilitats d'anar al TEDH, però és precipitat fer-ho ara."

 

Ho explicava al "Preguntes Freqüents" de TV3:


 

Notícies relacionades: El cas Yoldi com a mirall: "A mi em donaven garanties i ara es dediquen a reprimir"

 

La jutge Montserrat Comas, portaveu de Jutges per la Democràcia, també avisava que el tribunal d'Estrasburg podia ser restrictiu a l'hora de prendre mesures cautelars. Ella és pessimista i n'explicava el perquè en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio:

"Crec que tindrà poc recorregut per una raó: el Tribunal Europeu per decidir-se en 48 hores només ho fa en casos en què perilla la vida o la integritat física d'una persona. No conec cap cas per raons que afecten la representació política."

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatInvestiduraJudicialProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut