Els experts en bolets recomanen collir i menjar només les espècies que es coneixen

Els experts en bolets recomanen collir i menjar només les espècies que es coneixen

Els experts en bolets recomanen collir i menjar només les espècies que es coneixen

Pla detall d'un dels bolets més perillosos que s'ha trobat aquest cap de setmana pels boscos d'Osona, la farinera borda. Imatge del 15 de novembre de 2016 (Horitzontal).

Pla detall d'un dels bolets més perillosos que s'ha trobat aquest cap de setmana pels boscos d'Osona, la farinera borda. Imatge del 15 de novembre de 2016 (Horitzontal).

ACN Vic.-Un dels perills a què s'exposen els boletaires, experts o novells, que cada cap de setmana omplen els boscos del país per buscar bolets és el risc d'emportar-se a casa algun exemplar tòxic. L'experta i professora de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, Carme Casas, ha explicat a l'ACN que el millor que poden fer els boletaires és "collir i menjar només els bolets que coneixem". La resta millor deixar-los al bosc, ha afegit, "o si es vol provar alguna varietat que desconeixen cal que s'assessorin amb un especialista per saber si és comestible o no". Si tot i això es volen atrevir a provar-los, Casas ha recomanat que mai se'n mengin un plat ben gros. La mostra que acull la UVic, amb 221 espècies diferents, és una de les més complertes del país per la quantitat de varietats diferents que s'hi exposen cada any. L'exposició es podrà visitar fins aquest dimecres i s'emmara en les activitats del centre universitari al voltant de la Setmana de la Ciència.

La toxicitat dels bolets és un dels elements que més preocupa els boletaires. Tot i això, l'experta i professora de la UVic-UCC, Montse Casas, ha explicat que és molt variable i per exemple, de les 221 espècies de què disposa la mostra de la UVic de bolets recollits a boscos d'Osona, de tòxics o mortals només n'hi ha una vintena. Amb tot, segons Casas, és important que els boletaires les coneguin i sàpiguen identificar-les perquè són molt comunes. D'altra banda, per Casas, també és important que els buscadors de bolets només cullin i es mengin les varietats que coneixen i que saben que no els faran mal i, en cas de dubte, sempre cal buscar algú que els assessori, ha apuntat. Per Montse Casas, el que no és recomanable és anar al bosc, "collir de tot i provar-ho a casa", "perquè si fem això hi ha moltes possibilitats que s'hagi collit algun bolet que és tòxic i fins i tot mortal". Els programes sobre bolets que darrerament han aparegut a la televisió, tot i que han contribuït a una certa massificació del bosc per anar a buscar bolets, també han servit per ajudar en la divulgació i el coneixement de les espècies més perilloses, ha explicat l'experta. D'aquesta manera, també s'ha aconseguit que els boletaires "vagin més en compte i siguin més conscients" a l'hora d'anar al bosc a collir bolets.Sovint, però, trobar la diferència entre un bolet comestible i un de tòxic no és tan fàcil. Per exemple, ha explicat Montse Casas, hi ha fredolics tòxics que s'assemblen molt als que són aptes per cuinar. Llavors, la recomanació de l'experta és que si un boletaire es troba fredolics o l'espècie que sigui en una zona que normalment no se'n troben, i a més tampoc s'està molt segur que siguin comestibles o no perquè les característiques són una mica diferents de les habituals, llavors sempre és millor deixar aquells exemplars al bosc. Davant el conflicte de si tallar el bolet o arrencar-lo, Casas es mostra partidària d'arrencar-los. "Això sí, amb cura, sense rascar ni rampinar i tapant el forat que s'ha deixat al terra", ha explicat. Si no es fa així, i es talla el bolet, hi ha l'inconvenient que es poden provocar infeccions al miceli i s'evita que el fong pugui continuar vivint i donant nous bolets.Una mostra amb 221 varietatsLa 16a mostra de bolets de la UVic-UCC, que es pot visitar al Campus Torre dels Frares fins aquest dimecres, pretén recollir la major diversitat possible de bolets existents a l'entorn, ajudar a distingir els comestibles dels tòxics i dels mortals, i conèixer els principals grups de fongs que produeixen els bolets. Alhora, l'exposició es proposa estimular la curiositat científica de la població en general. Els 221 tipus de bolets de la mostra estan classificats per colors en quatre tipologies, segons siguin comestibles, sense interès culinari, tòxics o mortals.L'exposició, doncs, és un reflex de totes les varietats que ara mateix es poden trobar als boscos osonencs, ja que els bolets que s'hi mostren es van recollir el passat cap de setmana en el marc d'una sortida naturalista organitzada per la universitat i el Grup de Naturalistes d'Osona-ICHN.Setmana de la Ciència a la UVic-UCCFins el 18 de novembre la Universitat de Vic celebra la 19a edició de la Setmana de la Ciència amb més d'una vintena d'activitats. Durant aquests dies es pot assistir a conferències i xerrades, presentacions de llibres, exposicions, jornades, sortides, sessions de cinefòrum i tallers, la majoria oberts al públic en general.