El mòbil pot ser cancerigen
El mòbil pot ser cancerigen
Barcelona

Els experts adverteixen que l'ús de mòbils pot produir càncer de cervell en els nens

L'alerta s'ha donat al 23è Congrés Mundial de la International Society of Environmental Epidemiology (ISEE), inaugurat el 14 de setembre a Barcelona, amb 1.200 experts. Segons Manolis Kogevinas, un dels organitzadors del Congrés i director del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental de Barcelona (CREAL), ja hi ha proves dels efectes de les radiacions no ionitzants dels mòbils.

Actualitzat
Kogevinas ha explicat que encara que en aquesta trobada no hi ha resultats nous perquè els últims estudis en els quals es van classificar els mòbils com a possiblement cancerígens els va publicar fa poc l'OMS, sí que es presentarà el protocol d'un nou estudi denominat "Mobi-Kids", que investigarà el risc de càncer de cervell en nens i joves que finançarà la Unió Europea, amb una aportació inicial de 3,5 milions.

Hi ha indicis en estudis d'adults que poden ser cancerígens i s'ha quantificat fins i tot la dosi de radiacions que poden ser perjudicials. En el cas dels nens, amb un cervell més petit, poden ser més susceptibles a aquestes radiacions que els més grans i això és el que volen precisar amb aquest treball.

L'estudi analitzarà si i l'exposició dels mòbils és molt limitada a l'espai i molt localitzada (en dos o tres centímetres), i és molt difícil que provoqui altres coses que no sigui càncer de cervell.

S'estudiaran més de 5.000 joves d'entre 15 i 24 anys, amb càncer i sans, de diferents parts d'Europa com ara Itàlia, Dinamarca, o Alemanya. A Espanya hi participaran nens de Barcelona, Madrid, València i Andalusia.

També es tindrà en compte la relació del medi ambient amb el creixement i el desenvolupament dels nens des de l'embaràs, ja que l'exposició a pesticides i a metalls com el plom tenen efectes desastrosos. L'aigua d'ara, per exemple, té menys microbis que abans, però més contaminants químics que unes dècades enrere, quan hi havia menys contaminació atmosfèrica, però el canvi climàtic global ha fet canviar els microbis i que hi apareguin malalties com la malària.
Anar al contingut