Brussel·les

Els eurodiputats que van visitar el delta de l'Ebre demanen a Espanya un canvi del model de gestió dels recursos hídrics

El cap de la missió presenta un informe, pendent d'aprovació definitiva, que critica durament el Pla Hidrològic del govern de Rajoy

RedaccióActualitzat

Els eurodiputats que van visitar el delta de l'Ebre el febrer passat critiquen durament el Pla Hidrològic proposat pel govern espanyol i li demanen que canviï el model de gestió dels recursos hídrics. Reclamen a la Comissió Europea que supervisi com s'aplica la legislació europea en relació als plans de conca a Espanya. L'informe s'aprovarà definitivament el 13 de juliol, tot i que no és vinculant.

El cap de la missió, Pál Csáky, ha presentat el document a Brussel·les, un esborrany pendent de l'aprovació definitiva. El text alerta del perill que el pla pot suposar per al Delta i de la greu afectació que pot tenir sobre el sistema del riu. Per Csáky, cal superar el debat partidista i anar al fons de la qüestió. 

"Entenc que és una qüestió molt polititzada, però tinc l'ambició de superar aquest debat, en aquest procés, i intentar ser més concret. Crec que, més que les lluites polítiques, ens hem de fixar en les recomanacions dels experts. (...) Necessitem una solució per al conjunt de la societat". 

Ara s'obre el període per presentar esmenes al document. L'eurodiputat català del grup dels Verds-Esquerra Plural Ernest Urtasun, que va formar part de la comitiva, creu que l'informe "enterra el transvasament" i que, al final, podria ser encara més crític si s'accepten les seves propostes.

"Demanem, sobretot, una política enfocada a la protecció de les espècies, un cabal ecològic determinat i específic i que la comissió exigeixi al PP la retirada del pla de conca."

L'eurodiputat republicà Josep Maria Terricabras s'ha declarat satisfet amb l'esborrany. 

"El document és francament satisfactori. Diu que s'ha de canviar completament la política hidrològica, senzillament perquè no respon a la normativa marc de l'aigua i, per tant, és inacceptable."

Rosa Estaràs, del PP, ha defensat que el pla de conca compleix "totes les directives" i ha defensat que la gestió de l'aigua és competència del govern espanyol. 

"Fem una esmena de supressió perquè l'ús de recursos hídrics és competència de l'Estat membre. I segur que Catalunya entén bé que no deixaria a Espanya el que li correspon fer a ella."

Al territori, aquest esborrany s'ha rebut amb satisfacció, però es confia que la versió definitiva serà més concreta. El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, ha explicat que esperen "més concreció sobre el mètode de revisió del Pla Hidrològic". A més d'esmenar l'esborrany, el col·lectiu presentarà una queixa a la Comissió Europea les pròximes setmanes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut