Nova York

Els EUA volen "mesures més estrictes" contra Corea del Nord "ràpidament"

Tots els països membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, inclosos la Xina i Rússia, han condemnat l'últim assaig nuclear de Corea del Nord

RedaccióActualitzat

Els Estats Units proposen al Consell de Seguretat de les Nacions Unides adoptar "ràpidament" mesures tan contundents com sigui possible contra Corea del Nord, en resposta al seu últim assaig nuclear d'aquest diumenge.

En una reunió d'urgència a l'ONU d'aquest dilluns a la tarda, la segona en una setmana, la representant nord-americana ha proposat votar aquestes noves mesures en una resolució dilluns vinent, després de veure com les mesures adoptades fins ara semblen no tenir efecte dissuasori pel règim de Pyongyang. De moment no s'ha donat a conèixer l'esborrany de la resolució que vol presentar el país.

 

Amb aquesta petició, els EUA miren d'esgotar tots els recursos diplomàtics per frenar les provocacions de Corea del Nord, que fa només uns dies va llençar un altre míssil que va sobrevolar territori japonès. De moment, la resposta militar queda descartada, malgrat que segons l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Nikki Haley, sembla que Kim Jong-un l'estigui suplicant:

"El seu abús en l'ús de míssils i les seves amenaces nuclears mostren que està suplicant una guerra. Nosaltres no la volem mai una guerra, i ara tampoc, però la nostra paciència té un límit. Ha arribat l'hora d'exhaurir tots els recursos diplomàtics per posar fi a aquesta crisi i això vol dir adoptar ràpid les mesures més estrictes des del consell de seguretat"

Haley ha apuntat als països que facin negocis amb Corea del Nord que els consideraran com entiats "que ajuden les temeràries i perilloses intencions nuclears" de Pyongyang.

La Xina i Rússia reclamen que es torni a la via del diàleg

El principal aliat de Corea del Nord, la Xina, ha assegurat que no permetrà "el caos i una guerra" a la penínsusula de Corea i ha demanat a Kim Jong-un que aturi les accions que estan deteriorant el conflicte. L'ambaixador davant l'ONU xines, Liu Jieyl, ha reclamat, a més, resoldre la crisi per la via diplomàtica.

L'ambaixador rus també ha rebutjat una "solució militar" i ha demanat mantenir la calma davant d'un dels moments "més greus i dramàtics" en la península coreana. També ha parlat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que ha respost als EUA que per ells "és fàcil parlar de guerra" perquè Corea és lluny de la regió.

Corea del Sud respon amb maniobres amb foc real

La resposta de Corea del Sud ha arribat amb unes maniobres amb foc real i evocant el suport militar que els donen els Estats Units. Seül i Washington preveuen mantenir aquestes maniobres militars a la zona, però la Xina els demanat que evitin aquestes maniobres per afavorir una negociació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut