Nova York

Els EUA van oferir refugi a nazis després de la Segona Guerra Mundial, segons un informe d'intel·ligència

Els Estats Units van oferir refugi a nazis i a col·laboradors seus després de la Segona Guerra Mundial, segons un informe de la intel·ligència nord-americana que ha filtrat el diari "The New York Times". El document, de 600 pàgines, comenta una vintena de casos d'acollida, entre els quals el d'Otto von Bolschwing, que va treballar amb Adolf Eichmann, un dels arquitectes de l'Holocaust, i que va ser reclutat com a agent de la CIA als EUA.

Actualitzat
Segons el document filtrat per "The New York Times", Von Bolschwing va rebre una ajuda de la CIA el 1954. També hi ha constància d'informes interns sobre com calia reaccionar en cas que Von Bolschwing fos interrogat sobre el seu passat. I les propostes que hi consten, segons el diari, són, d'una banda, negar qualsevol vincle amb els nazis o, com a segona opció, "justificar-se evocant circumstàncies atenuants".

L'informe també apunta que el Ministeri de Justícia va intentar expulsar aquest membre del Partit Nazi el 1981, però no hi va ser a temps perquè l'home va morir aquell mateix any.

El document també constata una operació batejada com "Paperclip" creada per reclutar científics que haguessin treballat amb l'Alemanya nazi. Entre aquests hi hauria Arthur Rudolph, vinculat a la NASA pel seu coneixement sobre els coets.

El diari indica que el Ministeri de Justícia va impedir la publicació de l'informe des que va estar acabat, el 2006. Finalment, però, l'obra de Mark Richard, advocat del Departament de Justícia dels EUA, ha vist la llum.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut