París

Els EUA van espiar Chirac, Sarkozy i Hollande

Wikileaks ha filtrat documents secrets sobre escoltes als tres darrers presidents francesos, entre el 2006 i el 2012

Actualitzat

L'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) va espiar els presidents francesos Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande. És el que ha filtrat Wikileaks al diari "Libération" i el portal "Mediapart", a partir de documents secrets als quals hauria tingut accés. Aquest espionatge hauria durat des de finals del 2006 fins al maig del 2012, quan Hollande va rellevar Sarkozy.

L'NSA va punxar els telèfons als tres darrers caps d'estat francesos i també a alguns dels seus col·laboradors més propers, com diplomàtics o caps de gabinet. El director de "Libération", Laurent Joffrin, ha destacat a la televisió BFMTV que s'ha posat en evidència "una operació de gran envergadura".

Sense secrets d'estat

Els documents filtrats per Wikileaks sobre aquesta qüestió inclouen cinc informes d'anàlisis de l'NSA destinats als agents dels serveis secrets nord-americans. Tot i que els documents estan catalogats com a "altament confidencials", en realitat no hi ha secrets d'estat, però demostren l'interès de l'NSA per França.

Les escoltes informen sobre "reunions secretes" a finals del 2011 sobre una possible sortida de Grècia de la zona euro, i sobre la preocupació del primer ministre socialista Jean-Marc Ayrault per si la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'assabentava d'una entrevista d'Hollande amb l'oposició socialdemòcrata alemanya.

A les filtracions també es reflecteix que Nicolas Sarkozy es considerava "l'únic home capaç de resoldre la crisi financera" l'any 2008, i com es queixava el 2010 de la marxa enrere de la Casa Blanca en la proposta d'un "acord de cooperació bilateral" en el terreny dels serveis secrets.

Anar al contingut