El creador de Wikileaks, Julian Assange
El creador de Wikileaks, Julian Assange
Israel

Els EUA sabien que Israel va destruir un suposat reactor nuclear a Síria el 2007, segons Wikileaks

Els Estats Units tenien constància que Israel va bombardejar i destruir un suposat reactor nuclear a Síria el setembre del 2007, segons una última revelació del portal Wikileaks. Julian Assange ha difós ara al diari israelià "Yediot Aharonot" un informe diplomàtic nord-americà en què la secretària d'Estat, Hillary Clinton, confirma, per primera vegada de manera oficial, que Washington tenia notícia de l'atac israelià contra el reactor que construïa Síria, suposadament amb l'ajuda de Corea del Nord. La informació forma part d'un conjunt de 3.700 documents sobre Israel que Wikileaks preveu difondre d'aquí a 4 o 6 mesos.

Actualitzat
"El 6 de setembre de 2007 Israel va destruir el reactor nuclear que construïa Síria a Hihba, segons sembla, amb l'ajuda de Corea del Nord", diu un dels cables de Hillary Clinton difosos per Wikileaks i que ara publica el diari "Yediot Aharonot ". La secretària d'Estat afegeix en l'informe: "Fins ara ens havíem abstingut de compartir aquesta informació amb vosaltres", referint-se així als ambaixadors nord-americans, per "intentar evitar el conflicte".

Es tracta de la primera vegada que un document oficial constata que els Estats Units tenien notícia de l'atac israelià contra el suposat reactor nuclear que construïa Síria, suposadament amb l'ajuda de Corea del Nord. Un atac que Israel no ha confirmat mai però que ja l'aleshores cap de l'oposició i ara primer ministre, Benjamin Netanyahuu, va evidenciar que l'havia perpetrat el seu país.

En les seves memòries, publicades ara fa un mes, l'expresident nord-americà, George Bush, també constatava que Israel li havia demanat atacar el reactor siri però que va actuar "segons vaig creure convenient pels interessos dels EUA".

La informació forma part d'un conjunt de 3.700 documents sobre Israel que Wikileaks preveu difondre d'aquí a 4 o 6 mesos.

Coincidint amb aquesta revelació, el diari britànic "The Guardian" publica una entrevista amb Assange, on adverteix de l'alt risc que acabi mort si l'extradeixen a una presó nord-americana. L'australià es beneficia actualment del règim de llibertat condicional al Regne Unit, està pendent d'una petició d'extradició de Suècia, on la justícia el vol jutjar per uns delictes sexuals.
Anar al contingut