La passatgera d'un vol amb el seu ordinador portàtil
La passatgera d'un vol amb el seu ordinador portàtil
Estats Units

Els EUA prohibeixen les tauletes o els portàtils a la cabina en una desena d'aerolínies

La mesura afectarà els vols en direcció als Estats Units d'una desena de companyies que viatgin des de 8 països del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica

RedaccióActualitzat

Els passatgers que volin cap als Estats Units des de 8 països de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica no podran portar a la cabina tauletes, càmeres, reproductors de DVD o ordinadors. Els dispositius electrònics afectats són aquells de mida més gran que un telèfon mòbil i hauran de viatjar a la bodega de l'avió dins de la maleta facturada pel passatger. En quedaran exclosos alguns aparells mèdics. 

La mesura, que s'espera que sigui anunciada oficialment aquest dimarts segons avança l'agència Reuters, respon a una presumpta amenaça terrorista sense especificar. L'agència cita fonts del Departament Nacional de Seguretat que asseguren que han estat considerant la prohibició des que el govern nord-americà va tenir coneixement fa unes setmanes d'una amenaça.

Al darrera hi hauria Al Qaeda a la península aràbiga, segons informacions recollides en una intervenció recent de les forces nord-americanes al Iemen.

Entre 8 i 10 aerolínies es veurien afectades

La prohibició afecta els vols d'una desena d'aerolínies que surten des d'aeroports de països d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica com Turquia, Jordània, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Qatar, Kuwait, Egipte i el Marroc. Tots països de majoria musulmana.

Cap companyia americana es veuria afectada per la mesura. De fet, els vols que surtin des de territori nord-americà cap a aquests països tampoc haurien d'aplicar aquesta restricció. 

La companyia Royal Jordanian va anunciar aquest dilluns a Twitter que la prohibició afecta des d'avui els seus vols directes als Estats Units, o els que hi tenen destí final però que fan escala al Canadà. La companyia Saudia també ha confirmat via xarxes socials la prohibició, que entraria en vigor aquest dimecres. Emirates i Eithad han declarat a Reuters que no han rebut cap comunicació oficial. 

El Departament de Seguretat Nacional ja va augmentar al juliol del 2014 la seguretat en els vols amb destinació als Estats Units. Els agents de seguretat podien demanar als passatgers que encenguessin els seus aparells, i en cas de no tenir bateria, se'ls podien confiscar. El reforç va afectar alguns aeroports d'Àfrica, Europa o l'Orient Mitjà.

Des que va arribar a la presidència, Donald Trump ha pres diferents mesures controvertides en política migratòria relacionada amb els ciutadans de set països musulmans. Les autoritats nord-americanes afirmen, però, que no hi ha relació entre les dues prohibicions.

Alguns analistes de seguretat han criticat la mesura perquè afirmen que el risc d'una explosió és el mateix tant si va a cabina com si s'ha facturat.

Bombes en dispositius petits

L'administració nord-americana ha posat en el seu focus els dispositius electrònics grans, però alguns dels últims atacs en avions s'han produït per mitjà d'altres dispositius. Al novembre del 2015 Estat Islàmic va assegurar que va fer estavellar un avió rus amb 224 persones a bord quan sobrevolava el Sinaí amb una llauna de refresc carregada d'explosiu. 

El Nadal del 2009 un home portava una bomba en la seva roba interior a bord d'un avió que viatjava des dels Països Baixos a Detroit. Tres persones van resultar ferides. 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut