Lavrov i Kerry, de cara, amb Hollande i els ministres d'Exteriors de França i Alemanya, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Lavrov i Kerry, de cara, amb Hollande i els ministres d'Exteriors de França i Alemanya, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
París

Els EUA i Rússia obren la negociació diplomàtica per la crisi d'Ucraïna

El secretari d'Estat nord-americà s'ha reunit amb seu homòleg rus a París. Tot i que no han tancat cap acord concret, els dos han convingut seguir amb les negociacions amb Ucraïna per trobar una solució dialogada a la situació que viu el país. Avui, la carpeta ucraïnesa s'obrirà a la taula dels 28 caps d'estat i de govern de la UE.

RedaccióActualitzat

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, s'ha reunit aquest dimecres a París amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov. El tema: Ucraïna. Kerry ha sortit de la trobada optimista i ha anunciat que hi ha un "acord per seguir les converses amb russos i ucraïnesos" i mirar de trobar una solució. "És molt important resoldre la qüestió per la via del diàleg", ha puntualitzat el cap de la diplomàcia nord-americana.

Malgrat que no s'ha tancat cap pacte en ferm, s'han produït "avenços" i la situació "és millor avui que la d'ahir", ha assegurat Kerry. No se signarà res sense comptar amb el govern ucraïnès i d'aquí la presència a París del ministre d'Estrangers d'aquest país, Andréi Deschitsa.

John Kerry ha negat haver intentat organitzar una reunió entre Lavrov i Deschitsa, tot i que han coincidit a la seu del Ministeri francès junt també amb els responsables d'Estrangers de França i Alemanya.

Fonts diplomàtiques asseguren que Serguei Lavrov s'ha negat a reunir-se amb el seu homòleg ucraïnès, perquè no el reconeix com a interlocutor legítim.

Rússia, els Estats Units i Ucraïna estan d'acord que la situació ha de resoldre's protegint la sobirania i la integritat del territori ucraïnès". En aquest sentit, Kerry ha demanat a Moscou que retiri les seves tropes de Crimea i obri així la possibilitat que Ucraïna tingui el govern que vulguin els seus ciutadans.

El resultat de l'entrada de tropes russes a Crimea, ha recordat el secretari d'Estat nord-americà, és que l'OTAN ha reforçat el seu dispositiu a Polònia i als països bàltics i que s'han suspès les negociacions amb Moscou, els compromisos militars i la preparació de la cimera del GO prevista a Sotxi.

Els líders europeus aborden avui la crisi ucraïnesa

Els moviments diplomàtics per embastar una solució a Ucraïna escriuen aquest dijous un altre capítol a Brussel·les. A la capital belga ja hi ha dormit el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, que participarà en la cimera de caps d'estat i de govern amb un sol tema a l'ordre del dia: la crisi d'Ucraïna. 

L'última cimera de líders europeus, a finals de l'any passat, ja va tenir accent ucraïnès. Llavors, Angela Merkel, per exemple, expressava obertament la seva simpatia pels manifestants. Ara, les apostes són molt més altes, i ja no es tracta només de retòrica.

La Unió Europea haurà de consensuar quina és la seva resposta a Rússia.

L'amenaça de sancions sembla descartada, perquè no volen Alemanya, Regne Unit, Itàlia, o Espanya. Aquí hi entra una barreja d'interessos econòmics, comercials i financers, i també la sensació que no es poden plantejar ultimàtums a Vladímir Putin.

Els líders europeus també discutiran si aproven el pla de la Comissió, que inclou ajudes de fins a 11.000 milions d'euros per Ucraïna. És una fòrmula que inclou diners a fons perdut, i també crèdits. Brussel·les enten que també caldrà la participació del Fons Monetari Internacional, però sembla que estan disposats a enviar els primers diners fins i tot abans de les eleccions d'Ucraïna, el 25 de maig.

Anar al contingut