Bagdad

Els EUA i l'Iraq eviten fixar dates per a la retirada de les tropes

Els Estats Units i l'Iraq han anunciat que han incrementat els esforços per tal de definir un acord que fixi l'esquema de la seguretat al país en un futur, tot i que han evitat donar una data per a la retirada de les tropes nord-americanes. La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha afirmat que "la presència de les forces dels EUA ha de basar-se en les condicions sobre el terreny". Tot i les informacions aparegudes els darrers dies, Rice ha negat que s'hagi arribat a cap acord sobre la presència de l'exèrcit nord-americà, tot i que creu que s'està "molt a prop" d'assolir-lo.

Actualitzat

La secretària dels Estats Units, Condoleezza Rice, ha arribat a Bagdad en una visita sorpresa per intentar impulsar un acord de seguretat entre ambdós països que reguli la presència de tropes nord-americanes en el futur. Rice, que no visitava l'Iraq des del mes d'abril, s'ha reunit amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, en l'inici d'una sèrie de reunions amb d'altres alts funcionaris d'aquest país àrab. La secretària dels Estats Units ha assegurat que, de moment, no hi ha cap acord amb el govern iraquià sobre la permanència de soldats nord-americans al país, tal com afirmen diversos mitjans de comunicació, tot i que ha admès que "l'acord està molt a prop".

El mandat de l'ONU sobre les tropes militars estrangeres a l'Iraq (encapçalades pels Estats Units) expira a finals d'any i les negociacions actuals busquen definir quin esquema hi haurà a partir d'aleshores.

El portaveu del govern iraquià, Ali Dabagh, ha dit aquesta setmana que el seu exèrcit està obligat a presentar l'acord a què arribin els EUA amb terceres parts, en al·lusió als sis països veïns de l'Iraq, entre els quals es troba l'Iran.

Anar al contingut