Washington

Obama anuncia el restabliment de relacions diplomàtiques amb Cuba

El president dels Estats Units confirma la decisió de restablir relacions diplomàtiques entre tots dos països i crida a no quedar-se "empresonat pel passat"

RedaccióActualitzat

Pas històric que ha anunciat aquest dimecres a la tarda en un missatge televisat, el president dels Estats Units, Barack Obama. Els Estats Units i Cuba reobriran les seves ambaixades, restablint així de manera oficial les relacions diplomàtiques congelades des de fa més de 50 anys. La reobertura serà a finals d'estiu, segons ha confirmat el president. La reobertura de les ambaixades es considera el punt de partida per normalitzar la resta de relacions entre els dos països. Aquest mateix mes, John Kerry, el secretari d'Estat nord-americà, assistirà a la inauguració de la nova seu diplomàtica a l'Havana.

En el seu discurs, Obama, ha apel·lat als llaços d'"amistat i família" entre ambdós pobles. Ha parlat de la manera "enquistada de fer política" sorgida de les "diferències profundes" entre els governs dels dos països. Obama ha afegit que per als Estats Units això ha significat "aferrar-se a una política que no funcionava, enlloc de donar suport a la democràcia pel poble Cubà". A partir d'ara, assegura Obama, "es deixa enrere una estratègia d'aïllament que no ha funcionat" i s'aposta pel "camí del compromís" amb Cuba. 

Aquesta mesura arriba sis mesos després que Obama i el president cubà, Raúl Castro, fessin l'anunci històric que iniciarien un procés per restablir les relacions diplomàtiques, trencades el 1961. Des d'aleshores, hi ha hagut dues rondes formals de negociacions, dues a l'Havana i dues a Washington, per concretar l'obertura d'ambaixades en les capitals respectives. Tot i això encara hi ha temes pendents entre tots dos països com el bloqueig econòmic, comercial i financer imposat a Cuba. És un pas històric, el més rellevant des de la represa de les relacions, que els cubans esperen que culmini amb l'aixecament de l'embargament a l'illa. Tot i això, en una carta del govern cubà dirigida al president nord-americà, s'afegia la reclamació de l'Havana de la base militar de Guantánamo, actualment sota administració dels Estats Units.    

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut