Madrid

Els EUA haurien renyat Zapatero per la retirada de Kosovo i per no haver-ne reconegut la independència

L'anunci de la retirada de les tropes espanyoles de Kosovo va provocar una nova crisi en les relacions entre els Estats Units i el govern Zapatero. Així ho revelen els documents filtrats per Wikileaks i que publica el diari "El País".

Actualitzat
Coincidint amb la celebració de les eleccions legislatives a Kosovo, les últimes filtracions del portal Wikileaks fan referència precisament a les repercussions internacionals de la independència de Kosovo. I és que, segons les filtracions, els Estats Units van retreure al govern espanyol que no reconegués el nou estat balcànic i que retirés el seu contingent militar sense previ avís.

El març de l'any passat, la ministra de Defensa, Carme Chacón, va anunciar des de Kosovo la retirada de les tropes militars. Pocs dies després, el vicepresident nord-americà, Joe Biden, va renyar el mateix president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, aprofitant una cimera a Xile. Li va retreure que no hagués consultat abans aquesta decisió amb els aliats i li va demanar també que no ho fes més en el futur.

Els mateixos documents filtrats a Wikileaks revelen, a més, que la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va admetre les reticències de Madrid al reconeixement de Kosovo per motius interns, però li va dir al seu homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos, que això havia deteriorat les relacions bilaterals. La cap de la diplomàcia de Washington va defensar la manera de trobar vies d'entesa per sobre de les diferències.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut