El general David Petraeus en una imatge d'arxiu
El general David Petraeus en una imatge d'arxiu
Iraq

Els EUA haurien enviat veterans de guerra a l'Iraq per supervisar els centres de tortura

En aquesta trama hi estaven el general David Petraeus i alts comandaments relacionats amb la guerra bruta a l'Amèrica Llatina durant els anys 70. Es tractaria de la primera implicació d'alts comandaments en els casos d'abusos a presoners.

RedaccióActualitzat
El govern nord-americà hauria enviat veterans de guerra a l'Iraq per supervisar les tortures als presoners detinguts, segons una exclusiva del diari britànic "The Guardian", que implica el general David Petraeus i alts comandaments relacionats amb la guerra bruta a l'Amèrica Llatina durant els anys 70. Aquestes unitats haurien comès, segons recull el diari, "els pitjors actes de tortura durant l'ocupació nord-americana i hauria accelerat la guerra civil a gran escala".

Segons el rotatiu, el Pentàgon va enviar a l'Iraq el coronel retirat James Steele, nomenat pel secretari de Defensa, Donald Rumsfeld, per organitzar els paramilitars en un intent de reprimir la insurgència sunnita. Després, el Pentàgon hauria aixecat la prohibició als milicians xiïtes d'unir-se a les forces de seguretat i la violència va créixer al país. Un altre coronel retirat, James Coffmann, va treballar amb Steele en els centres de detenció on es torturava els presoners.

Coffmann informava el general David Petraeus, aleshores supervisor de les forces de seguretat iraquianes i fins al novembre passat director de la CIA, i Steele, que va estar a l'Iraq del 2003 al 2005, informava Rumsfeld.

Testimonis citats pel diari asseguren que tots ells sabien que als centres de detenció s'estaven practicant tot tipus de tortures. Es tractaria de la primera implicació d'alts comandaments en els casos d'abusos a presoners, un dels episodis més obscurs de la invasió nord-americana a l'Iraq.
Anar al contingut