La reunió d'urgència d'aquest dimarts del Consell de Seguretat de l'ONU
La reunió d'urgència d'aquest dimarts del Consell de Seguretat de l'ONU

Els EUA es queden sols a l'ONU defensant la resposta d'Israel a Gaza

Actualitzat

Els Estats Units han defensat en solitari la resposta d'Israel a les protestes a Gaza durant la reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU, en la qual una majoria de països ha qüestionat l'actuació de l'exèrcit que aquest dilluns va matar almenys 58 palestins. Diversos estats membres, i la mateixa ONU, han reclamat una investigació independent sobre els fets i han exigit a Israel que limiti l'ús de la força.

L'únic país que s'ha distanciat del clam general del Consell de Seguretat han estat els Estats Units, el gran aliat d'Israel, que han culpat de la violència exclusivament el moviment islamista palestí Hamas. L'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Nikki Haley, ha acusat Hamàs d'utilitzar civils com a escuts humans per intentar dur a terme atacs:

"Qui entre nosaltres acceptaria aquest tipus d'activitat a la seva frontera? Cap país d'aquesta sala actuaria amb més contenció que Israel."

Segons fonts diplomàtiques, els EUA han impedit que el Consell adoptés una declaració sobre els fets, en la qual es reclamava una investigació imparcial. Haley, a més, ha assegurat que "estan summament equivocats" els que relacionen els fets d'aquest dilluns amb el trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem i ha acusat l'Iran d'estar darrere "els terroristes de Hamas".

 

 

Els països europeus demanen a Israel un ús "proporcional" de la força

Amb més o menys fermesa, pràcticament tots els països han criticat la resposta d'Israel a les protestes a la frontera de Gaza. Alguns, com Rússia, han advertit que les "accions unilaterals" dels EUA estan tenint un impacte negatiu sobre el terreny i desestabilitzant encara més la situació.

Els estats de la Unió Europea membres del Consell han denunciat l'alt nombre de palestins morts i han demanat a Israel un ús "proporcional" de la força. En una declaració conjunta, França, el Regne Unit, Holanda, Suècia i Polònia s'han declarat "profundament preocupats" per l'escalada de violència i han demanat al govern israelià que "respecti el dret fonamental a la protesta pacífica i el principi de proporcionalitat en l'ús de la força":

"Les forces de seguretat israelianes han d'abstenir-se d'un ús excessiu de la força contra civils desarmats. L'ús de la força letal ha d'exercir-se amb la màxima contenció i només com a últim recurs per protegir vides."

Els estats àrabs també han volgut mostrar unitat i han donat suport a l'ambaixador palestí, Riyad Mansur, que ha criticat la "inacció" de les Nacions Unides davant el patiment de la població civil. Kuwait, el representant àrab al Consell de Seguretat, ha anunciat que té previst presentar una proposta de resolució perquè s'ofereixi protecció internacional als civils palestins.

 

 

Israel, per la seva banda, ha defensat que allò que altres anomenen manifestacions són "disturbis violents". L'ambaixador israelià a l'ONU, Danny Danon, ha afirmat que en aquests "disturbis" s'està intentant penetrar en territori israelià per causar danys.

"Hamas ha comès crims de guerra no només contra civils israelians, sinó també contra la seva gent, convertint-los en escuts humans."

L'enviat de l'ONU assenyala Israel i Hamas

L'enviat de Nacions Unides per al Pròxim Orient, Nikolai Mladenov, ha assegurat que "no hi ha justificació" per la "tragèdia" viscuda a Gaza i ha remarcat la responsabilitat d'Israel i Hamas en els fets. Mladenov ha intervingut en la reunió d'urgència del Consell de Seguretat i ha recordat que Israel ha de "calibrar l'ús de la força" i només fer servir mitjans letals com a últim recurs:

"Ha de protegir les seves fronteres d'infiltracions i terrorisme, però ha de fer-ho de manera proporcionada i investigar, de forma independent i transparent, cada incident que ha portat a la pèrdua de vides."

Mladenov, que ha recordat que la d'aquest dilluns és la jornada més sagnant a Gaza des de la guerra del 2014, ha culpat també el moviment islamista Hamas:

"Hamas, que controla Gaza, no ha d'utilitzar les protestes com a tapadora per intentar col·locar bombes a la tanca i crear provocacions, els seus operatius no han d'amagar-se entre les manifestants i posar en risc la vida de civils."

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut