Washington

Els EUA es desvinculen de la solució dels dos estats al Pròxim Orient

Trump trenca amb la doctrina d'un estat palestí i un altre d'israelià, que la Casa Blanca ha defensat des dels anys 90

Actualitzat

La nova política exterior de Donald Trump es comença a concretar en una àrea clau del món: el Pròxim Orient. El president dels Estats Units ha rebut aquest dimecres a la Casa Blanca el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a qui ha fet dues concessions importants. Trump ha trencat amb la tesi que la solució al conflicte entre Israel i Palestina passa per dos estats separats: un d'israelià i un altre de palestí que englobés les actuals Gaza i Cisjordània. Per primer cop des dels anys 90, la Casa Blanca abandona aquesta doctrina.

Hores abans de la trobada entre els dos mandataris, un funcionari de la Casa Blanca ha posat en dubte que la utilitat de la solució dels dos Estats, que ha dit que "no porta a la pau". Trump no ha estat tan contundent, però no ha defensat la via dels dos estats independents:

"Estic mirant una solució de dos Estats i d'un Estat, m'agradarà la que agradi a totes dues parts. Puc viure amb qualsevol de les dues."

El president dels EUA s'ha compromès a "treballar cap a un acord de pau entre Israel i els palestins" i ha promès que s'esforçarà "molt diligentment" per aconseguir "un gran acord de pau". Per la seva banda, Netanyahu ha rebutjat les "etiquetes" sobre la resolució del conflicte i ha subratllat que les seves condicions per a la pau "no han canviat" en els últims vuit anys. El primer ministre israelià s'ha mostrat convençut que, amb Trump, s'obriran "avingudes per a la pau" a la regió.

"Amb el seu lideratge, crec que podem fer que retrocedeixi la creixent onada de l'islam radical i, en aquesta gran tasca, com en moltes altres, Israel està al seu costat i jo també."

La segona concessió de Trump a Netanyahu ha estat obrir la porta al trasllat de la seva ambaixada de Tel Aviv, la capital legal, a Jerusalem, que els israelians consideren la seva capital històrica, però que els palestins també consideren pròpia. Trump ha reiterat que li "encantaria" veure l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, com ja va prometre durant la campanya electoral, tot i que ha dit que és una opció que està examinant "amb molta cura". Com la resta de països, els Estats Units tenen la seva ambaixada a Tel Aviv i el seu hipotètic trasllat a Jerusalem és una línia vermella pels palestins.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut