Kobane

Els EUA envien per error armes als jihadistes que havien de ser per als kurds de Kobanene

Combatents d'Estat Islàmic mostren en un vídeo una partida d'armes caiguda del cel que formava part del material llançat pels EUA que havia d'anar a mans kurdes

RedaccióActualitzat

Revés important per al Pentàgon. La prohibició de Turquia de fer arribar armes als kurds de Síria ha obligat els Estats Units a llançar-los amb paracaigudes un material que els està servint per contenir els jihadistes de l'Estat Islàmic. Washington ha reconegut, però, que no totes les caixes han caigut en les mans que s'esperaven. Els jihadistes s'han apropiat d'almenys una partida d'aquestes armes.

Els combatents del grup radical mostren en un vídeo un paquet que acaba de caure del cel. Estan acostumats que els Estats Units els llancin míssils, no pas això: caixes plenes d'armes, i munició per fer la guerra. Un jihadista diu: "Aquí hi ha munició que els americans han llançat per a les guerrilles kurdes de Síria i de Turquia. Això són llançagranades, que han deixat anar amb paracaigudes. Gràcies a Déu, un trofeu i un botí per a nosaltres."

Diumenge, avions nord-americans van llançar 28 paquets com aquests per ajudar l'asfixiada guerrilla kurda, que fa un mes que aguanta el setge dels jihadistes a Kobane. Però arran d'aquest vídeo, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha hagut de reconèixer l'error: "No vull afegir res més, però estem molt segurs que la majoria de paquets van caure en bones mans. Només tenim constància que en un cas no va ser així."

Aquest incident posa un altre cop sobre la taula el controvertit paper de Turquia. Com que el govern no autoritza l'entrega d'armes per terra a la guerrilla kurda de Síria, Washington ho ha de fer via aèria, amb els riscos evidents que això comporta.

Mentrestant, el Pentàgon ha facilitat xifres del cost econòmic que li suposa aquesta guerra: 7 milions i mig de dòlars al dia. Des que va començar l'ofensiva aèria a l'agost, ja ha gastat 430 milions de dòlars.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut