Washington

Els EUA, disposats a parlar amb l'Iran per frenar l'avanç dels jihadistes a l'Iraq

Kerry descarta la cooperació militar, però està obert a les converses amb el règim de Teheran

RedaccióActualitzat

Els Estats Units estan disposats a col·laborar amb l'Iran, el seu enemic acèrrim, per aturar l'avanç dels jihadistes a l'Iraq. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, s'ha mostrat partidari de recórrer als atacs amb avions no tripulats o "drones" i ha admès que Washington podria parlar directament amb Teheran, encara que ha descartat la cooperació militar entre els dos països.

La portaveu de la diplomàcia nord-americana, Jennifer Psaki, ha admès que els EUA estan "oberts a parlar amb l'Iran sobre la situació de l'Iraq, tal com fem amb tots els estats veïns de l'Iraq".

Washington i Teheran tenen suspeses les relacions diplomàtiques des de fa més de 30 anys, encara que mantenen converses arran del programa nuclear iranià.

Sobre el terreny, les Nacions Unides han evacuat cap a Jordània el seu personal destinat a la capital iraquiana.

Els milicians de l'ISIL, l'Estat Islàmic de l'Iraq i del Llevant, un dels grups jihadistes que operen a l'Iraq, han anunciat que controlen Tal Afar, una ciutat de majoria turca situada al nord-oest de l'Iraq. Diverses fonts asseguren que han destruït un important centre de culte xiïta que hi ha en aquesta població, considerada estratègica perquè forma part de la ruta que porta a Síria. La meitat dels habitants, unes 200.000 persones, han fugit en saber que arribaven els milicians de l'ISIL.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut