La ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, amb el seu homòleg nord-americà, Ashton Carter, aquest dimarts a Berlín (Reuters)
La ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, amb el seu homòleg nord-americà, Ashton Carter, aquest dimarts a Berlín (Reuters)
Berlín

Els EUA desplegaran armament pesant a l'est d'Europa per enfortir la presència de l'OTAN

El material equiparà una brigada de 5.000 homes i inclourà carros de combat i artilleria mòbil per a infanteria

RedaccióActualitzat

El secretari de Defensa nord-americà, Ashton Carter, ha confirmat que els Estats Units desplegaran armament pesant a l'Europa central i oriental. Es tracta de l'armament necessari per equipar una brigada de cinc mil homes i inclourà bàsicament carros de combat i artilleria mòbil per a infanteria que s'instal·larà a Estònia, Letònia, Lituània, Bulgària, Romania i Polònia. Serà la primera vegada que armes pesants nord-americanes es desplegaran en aquests països, que pertanyien al bloc soviètic abans de la caiguda del mur de Berlín.

L'exèrcit dels EUA utilitzarà aquest material en entrenaments i exercicis i el desplega amb la intenció d'enfortir la presència de l'OTAN en els països, segons ha explicat el secretari de Defensa en una visita a Berlín. La ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, ha donat suport als plans nord-americans.

Els països bàltics i altres de l'Europa oriental es mostren inquiets per la política russa a Ucraïna, amb l'annexió de Crimea i el suport als rebels del Donbass. De fet, Carter ha alertat que l'Aliança Atlàntica no tolerarà que Rússia intenti "crear una esfera d'influència" com en la Guerra Freda i s'ha mostrat partidari de mantenir les sancions al Kremlin.

Anar al contingut