Imatge de Jakiw Palij, a la foto del seu visat del 1949
Imatge de Jakiw Palij, a la foto del seu visat del 1949

Els EUA deporten un exguàrdia nazi de 95 anys a Alemanya

Jakiw Palij va treballar al camp de concentració polonès de Trawniki

Actualitzat

Els Estats Units han deportat un exguàrdia nazi de 95 anys a Alemanya. Washington li va retirar la ciutadania quan va descobrir el seu passat nazi, i el volia fora del país des de fa més de 10 anys. Però cap país europeu acceptava acollir-lo.

L'antic membre de les SS Jakiw Palij treballava com a guàrdia al camp de concentració nazi de Trawniki, a la Polònia ocupada, on 6.000 jueus van ser morts a trets el 3 de novembre del 1943, segons el Museu Commemoratiu de l'Holocaust.

En un comunicat, la Casa Blanca ha explicat el missatge que volen fer arribar amb la deportació:

"Palij va mentir sobre el seu passat nazi i va quedar-se als Estats Units durant dècades. La deportació de Palij transmet un fort missatge: els Estats Units no toleraran els que van ajudar en els crims nazis i altres violacions dels drets humans, no trobaran refugi segur en territori estatunidenc."

Mapa del camp de concentració nazi de Trawniki

 

Els EUA intenten deportar-lo des del 2005

Palij va néixer a Polònia. Després de la Segona Guerra Mundial va emigrar als Estats Units. Quan hi va arribar, el 1949, va ocultar el seu passat i va dir que durant la guerra havia estat treballant en una granja i una fàbrica.

Els Estats Units van concedir-li la ciutadania el 1957. Dècades més tard, quan es va descobrir que havia format part de les SS, la va perdre. Les autoritats federals estan convençudes que és còmplice d'algunes de les pitjors atrocitats de l'Holocaust.

Des del 2005, Washington ha volgut expulsar-lo. Palij fa anys que viu d'ajudes socials al barri de Queens, a Nova York.

Manifestació davant del domicili de Jakiw Palij, a favor de la seva deportació

 

Jakiw Palij diu que només va vigilar "ponts i rius"

L'exguàrdia sempre ha negat haver participat activament en crims de guerra i assegura que l'únic que va fer va ser vigilar "ponts i rius", segons una entrevista de "The New York Times" l'any 2003.

Palij ha aterrat aquest dimarts a Alemanya. Tenint en compte la seva avançada edat i la possible falta de proves, no se sap si les autoritats alemanyes intentaran processar-lo.

Fins ara, Berlín rebutjava fer-se'n càrrec perquè l'home no ha tingut mai la ciutadania alemanya i perquè no té una ordre de detenció. Polònia i Ucraïna, el país al qual pertany actualment la ciutat on Palij va néixer, tampoc volien acollir l'exguàrdia.

ARXIVAT A:
Nazisme
Anar al contingut