Madrid

Els etarres "Txapote" i "Amaia" s'enfronten amb la policia durant la primera jornada del judici

Els etarres "Txapote" I Irantzu Gallastegi, àlies "Amaia", s'han enfrontat a la policia durant el primer dia de judici per l'assassinat al desembre del 1997 del regidor del PP a Errenteria José Luis Caso. Els dos acusats s'han negat a posar-se drets desafiant l'ordre del jutge i els cinc agents de policia que hi han hagut d'intervenir. També durant l'interrogatori han estat parlat i s'han col·locat d'esquenes al tribunal.

Actualitzat

"Txapote" s'ha enfrontat a l'Audiència Nacional a l'acusació d'haver assassinat el regidor del PP a Errenteria José Luis Caso l'any 1997. Es tracta de Javier García Gaztelu, que per aquest cas és jutjat juntament amb la seva companya sentimental, Irantzu Gallastegi, més coneguda com a "Amaia". El judici és el primer contra "Txapote" des que França el va extradir temporalment a Espanya al desembre passat. Per aquest crim, el fiscal demana 30 anys de presó i 500.000 euros d'indemnització per als hereus de la víctima.

Tots dos, però, s'han mostrat desafiadors i en cap moment han fet cas de les indicacions del jutge. Amb tots, els acusats tornaran a ser jutjats dilluns que ve pel segrest i l'assassinat de Miguel Ángel Blanco també el 1997. Per aquest crim, la fiscalia demana 50 anys de presó.

Segons les conclusions provisionals del ministeri públic, el 1997, quan ETA havia decidit atemptar contra els càrrecs públics electes del Partit Popular i del Partit Socialista del País Basc, García Gaztelu i Gallastegi integraven el "comando Donosti" juntament amb José Luis Geresta, àlies "Oker", avui ja mort.

Seguint la línia d'aquesta política, el comando va rebre l'ordre d'atemptar contra José Luis Caso i, en aquest sentit, va buscar informació sobre els itineraris i els horaris del regidor. Finalment, cap a les 11 de la nit de l'11 de desembre, quan l'edil prenia una consumició a la barra del bar Tantxe d'Irun, com feia cada dia a la mateixa hora, se li va acostar un individu i li va disparar amb un revòlver. Immediatament després, es va donar a la fuga.

La vista contra "Txapote" ha començat el mateix dia en què el diari "El País" ha publicat que ETA ha demanat paciència als seus presos perquè, segons la banda terrorista, la seva excarceració arribaria al final del procés de pau.

Anar al contingut