Una dona afectada pel possible atac químic amb gas de clor que a principis d'abril es va viure a Síria. (Foto: Reuters)
Síria

Els Estats Units sospiten que Síria continua utilitzant armament químic

Si es confirma l'ús militar del químic industrial tòxic, Síria estaria violant l'acord internacional pel qual es va comprometre a destruir el seu arsenal químic abans del 30 d'abril de 2014

RedaccióActualitzat

Els Estats Units tenen indicis de l'ús militar d'un químic industrial tòxic, probablement clor, a la localitat siriana de Kafr Zita, controlada per forces opositores al règim del president Bashar al-Assad.

Així ho ha anunciat aquest dilluns la portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Jen Psaki. La portaveu ha dit que malgrat que no volen "especular" i que estan a l'espera de proves més determinants, "estan investigant les al·legacions que afirmen que el govern sirià és responsable".

La nova evidència s'obre amb la possibilitat que el règim de Bashar al-Assad hauria llançat un atac químic amb gas de clor a principis d'abril. No hauria respectat, així, l'acord internacional destinat a eliminar el seu arsenal químic. A l'espera de provar els indicis, la comunitat internacional s'exposa a una important llacuna jurídica que permetria continuar amb la guerra química després de l'operació de desmantellament.

I és que el clor no és un dels productes químics que Damasc es va comprometre a eradicar dins l'acord de les Nacions Unides de setembre de 2013, després que centenars de persones fossin assassinades en un atac amb gas sarín als afores de la capital a l'agost passat.

Les acusacions es produeixen quan falta menys d'una setmana perquè es compleixi el termini que el règim es va fixar per acabar amb tot l'armament químic. Prop d'un 20% encara està sense destruir.

 

Llacuna jurídica

D'acord amb un expert en armament químic interrogat per l'Agència France-Presse (AFP), el clor és un producte químic tòxic però que àmpliament s'utilitza en el comerç, un ús quotidià del producte que hauria eximit Síria de comunicar les seves reserves.
"Tot i que (la seva utilització) com a arma química està prohibida, segons la convenció sobre la prohibició d'armament químic", a la qual Damasc es va adherir l'octubre passat, ha afegit Hamish de Bretton-Gordon, president de SecureBio, una companyia britànica d'assessorament en armament químic.

Anar al contingut