Protestes pel cas Khashoggi
Protestes pel cas Khashoggi

Els Estats Units retiraran els visats als implicats en l'assassinat de Khashoggi

Washington aplica les primeres sancions a l'Aràbia Saudita, mentre Alemanya es queda sola a Europa

Actualitzat

El punt de mira internacional segueix a l'Aràbia Saudita. Però també en el posicionament que prendrà cada país després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha criticat els seus aliats a l'Aràbia Saudita en considerar que van orquestrar un "encobriment",  que qualifica com "el pitjor de la història dels encobriments". També ha dit que deixarà en mans del Congrés la possible resposta dels Estats Units a aquest succés.

Per la seva banda, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha anunciat que els Estats Units retiraran els visats als funcionaris saudites implicats en l'assassinat del periodista. És la primera acció concreta de Washington, tot i que ha dit que "aquestes sancions no seran la nostra última paraula":

"Hem identificat alguns dels responsables individuals, incloent-hi membres dels serveis d'intel·ligència, de la cort reial, del ministeri d'Exteriors i d'altres ministeris de qui sospitem que estan involucrats en la mort del senyor Khashoggi".


Alemanya reclama una "posició europea"

A Europa, de moment, ningú segueix la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha cancel·lat la venda d'armes als saudites.

De fet, aquest dimarts, Espanya ha rebutjat suspendre la venda d'armes, i ha rebutjat la línia més dura contra Riad que lidera el govern alemany.

El president francès, Emmanuel Macron, ha visitat aquesta setmana una fira d'armament, però no hi ha volgut entrar:

"Això no és una conferència de premsa per reaccionar a les declaracions de la cancellera alemanya. No té res a veure amb el tema que tractem".

França és el tercer país proveïdor d'armes a l'Aràbia Saudita, darrere dels Estats Units i de la Gran Bretanya.


El príncep hereu dona el condol a la família de Khashoggi

El rei de l'Arabia Saudita, Salman bin Abdelaziz, ha assegurat que els responsables ho pagaran, sigui quin sigui el culpable. Però a l'Aràbia Saudita no es fa pràcticament res sense que ho sàpiga el príncep hereu, Mohamed bin Salman.

Tots dos, pare i fill, han donat el condol a la família del periodista, en una imatge buscada, però tensa.  

 

 

El príncep ha presidit el conegut com a Fòrum de Davos del Desert. Un fòrum amb algunes desercions, però també amb participants convençuts.

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaJamal Khashoggi
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut