Imatge d'arxiu de les pistes de l'aeroport del Prat (Foto: EFE).
Imatge d'arxiu de les pistes de l'aeroport del Prat (Foto: EFE).
Washington

Els Estats Units permetran dur "petits ganivets" a l'equipatge de mà als avions a partir del 25 d'abril

Les retallades pressupostàries decidides pel govern d'Obama han eliminat, entre altres coses, les hores extres del personal de seguretat aeroportuari. La mesura ha tingut un efecte immediat. S'han doblat les cues i les estones d'espera als aeroports dels Estats Units.

RedaccióActualitzat
A partir del 25 d'abril, "els petits ganivets", entre els quals s'inclouen petites navalles, i els pals d'esquí, golf, hockey o billar, s'acceptaran entre els objectes de viatge dels passatgers que s'embarquin en un avió als Estats Units. Per contra, continuaran estant prohibits els cúters i les fulles d'afaitar.

Les retallades pressupostàries són una de les raons que han dut els Estats Units a relaxar les mesures de seguretat que s'aplicaven des dels atemptats de l'11-S per accedir als avions. L'eliminació de les hores extra del personal de seguretat dels aeroports ha comportat la reducció del nombre d'agents que feien el control. En conseqüència, es generen més cues de passatgers, i aquests controls no poden ser tan exhaustius. Segons les autoritats nord-americanes, d'aquesta manera els Estats Units alinearan la seva legislació a les normes internacionals de l'Organització d'Aviació Civil Internacional (AZCI).

La mesura topa, d'entrada, amb les tripulacions, la resta de personal dels avions i la sensibilitat d'alguns passatgers, que ja s'han manifestat contraris a la possibilitat que ganivets i altres elements perillosos es puguin embarcar sense filtres més estrictes que els de considerar petites totes les navalles que no excedeixin els 15 centímetres de fulla. "És com si no haguéssim après res de l'11 de setembre. Els auxiliars de vol passaran a ser preses fàcils", ha lamentat el cap de la unitat de policies destinats als avions de l'Associació Federal de Policies, George Randall Taylor.

Per contra, els defensors de la mesura valoren positivament el fet que, a partir de l'aplicació de la mesura, s'alleugeriran les llargues cues i el temps d'espera als arcs de seguretat.
Anar al contingut