Washington

Els Estats Units no consideren un crim de guerra el bombardeig d'un hospital afganès l'any passat

Metges sense Fronteres denuncia que les sancions imposades pel Pentàgon no són proporcionals amb la magnitud de l'atac, es queixa que encara queden molts interrogants i continua demanant una investigació independent

RedaccióActualitzat

Els Estats Units no consideren un crim de guerra el bombardeig de l'exèrcit nord-americà sobre un hospital de Metges sense Fronteres a Kunduz, a l'Afganistan. Va ser la matinada del 3 d'octubre del 2015.

L'atac, al nord de l'Afganistan, va durar prop de mitja hora, segons la intel·ligència nord-americana; prop d'una hora segons Metges sense Fronteres. Hi van morir 24 pacients, 14 membres de l'ONG i 4 vigilants.

Diverses trucades de Metges sense Fronteres van advertir Washington i Kabul que les instal·lacions estaven sent atacades. La conclusió oficial, aquest divendres se n'ha fet pública la investigació, és que el bombardeig nord-americà sobre la instal·lació de Metges sense Fronteres va ser un error humà.

I així s'ha expressat Joseph Votel, general de l'exèrcit dels EUA:

"Va ser una acció no intencionada, cosa que en treu el caràcter de crim de guerra deliberat contra persones o llocs protegits. Aquesta és la raó per la qual no ho considerem un crim de guerra."

La investigació

Una acumulació d'errors i problemes tècnics que van derivar en un atac no intencionat i per aquesta raó el departament de defensa no demanarà càrrecs criminals contra els 16 militars, entre ells un general, que seran sancionats administrativament, cosa que, segons el Pentàgon, pot suposar la fi de la carrera militar en alguns casos.

Segons la investigació, el bombarder va enlairar-se d'urgència a petició de les forces nord-americanes que ajudaven les afganeses a combatre els talibans.

La tripulació no va rebre tota la informació necessària, com les coordinades on no es podia atacar. S'hi van sumar problemes de comunicació i dels sensors de l'avió. El resultat va ser que l'equip de terra pensava que estaven atacant un lloc diferent a 400 metres de l'hospital de Metges sense Fronteres.

L'informe revela que mai es va veure que s'obrís foc des de l'hospital, desmentint la versió afganesa i refermant la de Metges sense Fronteres.

El general del comandament central ha volgut explicar també el context en què estaven aquell dia. Ha dit que els militars nord-americans i els afganesos feia diversos dies que repel·lien l'atac dels talibans que s'havien apoderat de Kunduz.

Metges sense Fronteres, per la seva banda, denuncia que les sancions imposades pel Pentàgon no són proporcionals amb la magnitud de l'atac i es queixa que encara queden molts interrogants sense resposta. Per això, continua demanant una investigació independent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut