Washington

Els Estats Units llancen "la mare de totes les bombes" no nuclears a l'Afganistan

L'Afganistan diu que la bomba GBU-43 ha matat almenys 36 membres d'Estat Islàmic i ha destruir gran nombre d'armes i munició.

Actualitzat

Els Estats Units han llançat aquest dijous una bomba GBU-43, un artefacte no nuclear que es coneix com "la mare de totes les bombes". De 10 tones, es va començar a fabricar l'any 2002 i, fins ara, no s'havia utilitzat mai en combat.

El ministeri de Defensa d'Afganistan assegura que la bomba GBU-43 ha mort almenys 36 membres d'Estat Islàmic i ha destruit gran nombre d'armes i munició.

La bomba, llançada a l'est de l'Afganistan, tenia com a objectiu una sèrie de coves utilitzades per militants d'Estat Islàmic, a la província de Nangarhar, a prop de la frontera amb el Paquistan.

L'ús de "la mare de totes les bombes", que mata amb la pressió d'aire que genera, fa pensar que la zona estava àmpliament ocupada per operatius i instal·lacions d'Estat Islàmic, sense presència civil. De fet, el Pentàgon ha assegurat que "s'han pres les precaucions per evitar víctimes civils", malgrat que la GBU-43 no està considerada una bomba de precisió.

 

En un comunicat, el Pentàgon ha apuntat que "el bombardeig estava dissenyat per minimitzar el risc per a les forces afganeses i nord-americanes que desenvolupen operacions sobre el terreny en aquesta zona". El general John W. Nicholson, comandant de les forces dels EUA a l'Afganistan, ha dit que es tracta de "la munició adequada per reduir els obstacles i mantenir el ritme de l'ofensiva" contra Estat Islàmic.

La GBU-43 està considerada l'hereva de les bombes que es van utilitzar al Vietnam. El seu diàmetre d'explosió és d'aproximadament 1,5 quilòmetres de distància des de l'epicentre.

 

 

Anar al contingut