Atlanta

Els Estats Units, el Japó i deu països més del Pacífic creen la zona de lliure comerç més gran del món

L'acord, que s'ha negociat durant cinc anys, reforça la importància de la regió Àsia-Pacífic, que suposa el 40% de l'economia mundial

Actualitzat

Pas important per crear la zona de lliure comerç més gran del món. Una dotzena de països d'Amèrica, Àsia i Oceania amb costa a l'oceà Pacífic, entre els quals hi ha els Estats Units, el Japó i Austràlia, han arribat aquest dilluns a un pacte que permetrà l'aprovació de l'Acord d'Associació Transpacífic (TTP, en les seves sigles en anglès).

L'acord, que s'ha negociat durant cinc anys, reduirà les barreres comercials i fixarà estàndards comuns a la regió en matèria laboral o mediambiental. Les diferències sobre l'accés al mercat de productes làctics i la nova generació de biomedicina han endarrerit l'anunci de l'acord fins aquest dilluns. El TPP reforça la importància de la regió Àsia-Pacífic, que suposa el 40% de l'economia mundial.

Els països que participaran en el TPP són Austràlia, Brunei, el Canadà, els Estats Units, el Japó, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, el Perú, Singapur, el Vietnam i Xile. A més, s'està negociant amb una trentena d'estats més perquè s'afegeixin a l'acord. S'espera que el TPP es voti al Congrés nord-americà l'any 2016.


Alces a la borsa de Tòquio

Aquesta matinada, la borsa de Tòquio ha reaccionat amb guanys a la notícia de l'acord. En les últimes hores, el primer ministre japonès també s'ha mostrat satisfet d'un pacte del qual la Xina n'ha quedat fora.

Ara al text ha de ser ratificat pels Parlaments dels 12 països firmants, entre els quals el Congrés nord-americà. En alguns països hi ha hagut protestes contra l'acord pel canvi de regulació que fa en sectors com el farmacèutic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut