Washington

Els Estats Units donen un ultimàtum de 48 hores a BP per controlar el vessament

Les autoritats nord-americanes han reclamat a la petrolera BP un major esforç per posar fi a la pitjor catàstrofe mediambiental dels Estats Units i li ha donat un termini de 48 hores, que expira aquest diumenge, per fer-ho. El contraalmirall de la Guàrdia Costera dels EUA, James Watson, va enviar divendres una carta a la companyia britànica on s'assenyalava que es "necessitava urgentment" aturar el vessament de cru al golf de Mèxic i li donava 48 hores per elaborar un nou pla. En el terreny polític, el president Obama i el primer ministre David Cameron han parlat per telèfon aquest dissabte amb l'objectiu de refredar la tensió, que anava en augment, entre els Estats Units i el Regne Unit arran de la gestió de la fuita de petroli.

Actualitzat
La multinacional britànica captura uns 2,4 milions de litres de petroli al dia gràcies a la caixa instal·lada fa pocs dies sobre la fuita de cru i que bombeja el líquid a través d'una canonada cap a un vaixell situat a la superfície. Tot i aquest sistema, encara segueixen fluint al mar grans quantitats de petroli. Els científics calculen que el pou que va quedar obert el 20 d'abril arran de l'explosió de la plataforma de BP ha escopit al mar entre 151 i 412 milions de litres de petroli.

La carta del contraalmirall Watson s'ha donat a conèixer aquest dissabte, poc abans de la visita de Barack Obama als estats del Golf afectats pel vessament, prevista per dilluns i dimarts. Obama, que dimecres es reunirà amb els directius de BP, ha avançat que els reclamarà gairebé 70 milions de dòlars.

El president dels Estats Units ha mantingut aquest dissabte una conversa telefònica de mitja hora amb el primer ministre britànic, David Cameron, sobre la tragèdia. Ha estat una trucada cordial per tranquil·litzar els mercats i també l'opinió pública britànica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut