Washington

Els Estats Units dialogaran per primer cop amb Síria i l'Iran per pacificar l'Iraq

Els Estats Units han acceptat per primera vegada asseure's a negociar amb Síria i l'Iran per trobar una sortida a la crisi de l'Iraq. La iniciativa ha sortit del mateix govern iraquià. L'executiu ha convocat una conferència internacional per l'abril a la qual estan convidats els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU i tots els països veïns, inclosos l'Iran i Síria, que de moment no han contestat encara a l'oferiment. Prèviament, segons Washington, hi podria haver una altra trobada, al març, amb funcionaris de rang mitjà, que podria incloure converses bilaterals entre els EUA i l'Iran. L'objectiu de la conferència és la pacificació i l'estabilització de l'Iraq.

Actualitzat
L'administració de George Bush s'ha vist obligada a canviar de rumb. Si fins ara s'havia negat a dialogar tant amb Síria com amb l'Iran, finalment ha hagut de cedir, després que eren moltes les veus dins dels Estats Units que li demanaven que ho fes. Ara, els Estats Units han anunciat una "reunió entre veïns" amb l'Iraq, Síria i l'Iran per treballar per la pau. L'objectiu seria millorar les relacions entre aquests dos darrers països i els EUA, segons ha anunciat la secretària d'Estat dels EUA, Condoleezza Rice.

Abans de la seva compareixença davant del Comitè d'Assignacions del Senat, la cap de la diplomàcia nord-americana ha expressat la seva "esperança" que Damasc i Teheran "aprofitin l'oportunitat que se'ls dóna". En aquest context, Rice ha parlat de dues trobades. La primera seria entre funcionaris de rang mitjà i seria a Bagdad al març. Posteriorment, a l'abril, els Estats Units es reunirien amb Síria, l'Iran i l'Iraq, en la reunió de ministres convocada pel mateix Iraq, que Washington ja ha acceptat.

Per la seva banda, el portaveu de la Casa Blanca, Tony Snow, ha indicat que l'administració de George W. Bush està "contenta que el govern iraquià faci aquest pas i hi impliqui els seus veïns". "Esperem que Síria i l'Iran tindran una actitud contructiva en aquestes converses", ha afegit. Amb tot, ni Síria ni l'Iran han confirmat encara la seva assistència a la conferència.   
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut