Estats Units

Els Estats Units demanen sancions immediates per a l'Iran hores abans que acabi el termini donat per l'ONU

Hores abans que acabi el termini donat pel Consell de Seguretat de l'ONU perquè l'Iran abandoni el seu programa nuclear, els Estats Units consideren que l'ONU hauria d'imposar-li sancions immediates davant la negativa de Teheran de renunciar al seu programa d'enriquiment d'urani. En aquest sentit, Washington ja ha anunciat una cimera internacional d'alt nivell per decidir quines accions emprendrà contra Teheran. D'altra banda, l'Agència de l'Energia Atòmica ha de confirmar també aquest dijous si l'Iran continua el procés d'enriquiment d'urani.

Actualitzat

La cimera anunciada pels Estats Units es farà la setmana que ve i hi participarà el subsecretari d'Estat per a Afers Polítics, Nicholas Burns, així com els representants del Regne Unit, França, Rússia, la Xina i Alemanya. Segons fonts del Departament d'Estat nord-americà, és la primera trobada per definir el text "específic" d'una resolució contra l'Iran.

Pel que fa a les sancions, Washington creu que l'ONU les hauria de reclamar immediatament i que estan justificades, ja que "es tracta d'una qüestió que preocupa molt la comunitat internacional". En aquest sentit, un portaveu del govern nord-americà ha afirmat que hi hauria unes sancions inicials, que s'anirien endurint gradualment, però no ha explicat en què consistirien ni com s'enduririen. Entre les mesures considerades hi ha congelar els comptes iranians a l'estranger, així com restringir els viatges internacionals dels membres del règim de Teheran. Altres mesures, com l'embargament econòmic, serien més difícils de poder adoptar-les, segons la Casa Blanca, especialment per la reticència de Rússia i la Xina.

Precisament, aquesta mitjanit s'acaba el termini fixat pels membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU més Alemanya perquè l'Iran abandoni el seu programa nuclear. Tot indica, però, que Teheran no farà cas de les advertències de les potències mundials. Precisament aquest dimecres el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va denunciar que l'ultimàtum que ha posat el Consell de Seguretat és il·legal i va anunciar que no té cap intenció de suspendre l'enriquiment, tot i que està obert a negociar. A més, va demanar a Europa que pressioni perquè no se sancioni el seu país.

Aquest dijous, l'Agència de l'Energia Atòmica ha de confirmar que l'Iran continua el procés d'enriquiment d'urani.

Anar al contingut