Washington

Els Estats Units autoritzen la venda d'una vacuna contra el càncer de coll d'úter efectiva en el 70% dels casos

El càncer del coll d'úter és la segona causa de mortalitat per càncer entre les dones al món. Es calcula que cada any moren 300.000 dones, una vuitantena d'elles a Catalunya. Ara, l'administració de fàrmacs i aliments dels Estats Units ha donat llum verda a la primera vacuna que fa front a quatre tipus de papiloma humà, dos dels quals causen el càncer de coll d'úter. L'empresa farmacèutica que comercialitza aquesta vacuna assegura que podria ajudar a reduir en dos terços el nombre de víctimes mortals. Abans d'un any es comercialitzarà també a Europa.

Actualitzat
Només han calgut sis anys d'investigació, molt poc temps per a la ciència, perquè la vacuna que evitarà el 70% dels casos de càncer de coll d'úter obtingui l'autorització per comercialitzar-se als Estats Units. Ho farà la farmacèutica Merck a través del nom Gardasil i la poden utilitzar dones de 9 a 26 anys.

Es tracta d'un càncer provocat per un virus molt agressiu, que es transmet per via sexual. Normalment, el mateix cos l'elimina, però si aconsegueix fer-se crònic, amb els anys acaba desenvolupant el càncer. Segons els científics la vacuna és extremadament eficaç contra dos tipus d'aquest virus, els que causen el 70% de la malaltia, i sense que de moment s'hagin detectat efectes secundaris. La vacuna té un ús profilàctic i hauria d'administrar-se durant la pubertat, abans que les dones comencin la seva vida sexual.

La vacuna contra els virus que provoquen el càncer al coll d'úter podria comercialitzar-se a Europa en menys d'un any. Com a mínim aquesta és la intenció de les autoritats sanitàries europees, que estan estudiant el nou medicament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut