Trump bombardeja l'exèrcit sirià en resposta a l'atac químic
Trump bombardeja l'exèrcit sirià en resposta a l'atac químic
Washington

Trump bombardeja l'exèrcit sirià en resposta a l'atac químic

Washington ha llançat aquesta matinada una seixantena de míssils contra una base aèria situada a la ciutat siriana de Homs

RedaccióActualitzat

Cop d'efecte de Donald Trump a la guerra de Síria. Aquesta matinada, els Estats Units han llançat una seixantena de míssils Tomahawk contra una base aèria situada a la ciutat siriana de Homs. És el primer atac nord-americà contra Bashar al-Assad des que va començar la guerra al país.

El govern de Síria eleva a nou la xifra de morts en aquesta acció militar i inclou menors entre les víctimes. Fonts del règim sirià assenyalen que entre els morts hi ha civils. Des de Washington, el Departament de Defensa ha assegurat que, "com sempre, va prendre mesures extraordinàries per evitar víctimes civils". En aquest sentit, el portaveu del Pentàgon, Jeff Davis, ha subratllat que "s'han pres totes les precaucions per executar aquest bombardeig amb riscos mínims per al personal de la base aèria".

L'objectiu de l'atac ha estat la base d'Al-Shairat, situada a la província de Homs. El president nord-americà, Donald Trump, ha dit que des d'aquella infraestructura es van enlairar els avions responsables del bombardeig a Khan Shaykhun.

La televisió estatal siriana ha qualificat l'ofensiva d'agressió americana. El Kremlin, aliat del règim d'Al-Assad, s'ha manifestat en el mateix sentit. Moscou assenyala que el president Putin considera que l'atac és una "agressió" contra "un estat sobirà" i que les relacions amb els Estats Units es veuran "perjudicades de manera considerable".

59 míssils

El bombardeig s'ha fet des de la flota dels Estats Units desplegada al Mediterrani. Els míssils -59 exactament, segons el Departament de Defensa- s'han dirigit a la base aèria des d'on el Pentàgon assegura que van sortir els avions que van fer l'atac químic d'aquest dimarts. Un atac que va causar prop de 90 morts i que ha portat Trump a afirmar que ha canviat la visió que té del conflicte i el paper del president de Síria.

 

 

En les últimes hores, Washington ja havia advertit Rússia que hi hauria conseqüències contra el seu soci Al-Assad. L'acció d'aquesta matinada és la primera ordre militar de Donald Trump per fer ús de la força des que és a la Casa Blanca. El president ha fet una crida a la comunitat internacional a unir-se contra el dictador sirià:

"Avui he ordenat un atac militar a la base aèria de Síria des d'on es va llançar l'atac químic. És de vital interès per a la seguretat nacional dels Estats Units per prevenir la difusió i ús d'armes químiques mortals. No hi pot haver cap dubte que Síria va utilitzar armes químiques prohibides. Faig una crida a totes les nacions civilitzades a unir-se a nosaltres en l'objectiu d'acabar amb la massacre i el vessament de sang a Síria, i també per acabar amb el terrorisme de tota mena i de tot tipus."

L'atac de dimarts va fer reviure l'horror de l'armament químic a tot el món. Segons els Estats Units i gran part de la comunitat internacional, l'exèrcit sirià va bombardejar amb gas sarín a la localitat de Khan Shaykhun, a la província d'Idlib. Tant Damasc com Moscou, en canvi, asseguren que el que va passar és que va explotar un magatzem on els rebels contraris a Al-Assad tenien un arsenal d'armes químiques.

Caldrà esperar més temps per veure si hi ha un canvi d'estratègia dels Estats Units pel que fa a Síria, però de moment hi ha hagut un gir important, que el secretari d'Estat nord-americà ja feia intuir només unes hores abans de l'atac. Tillerson deixava clar que Al-Assad no pot continuar governant el país:

"Estem considerant una resposta apropiada. El paper d'Al-Assad en el futur és clarament incert; amb els actes que ha perpetrat, ens sembla evident que no pot tenir cap paper per governar el poble sirià. I es mereix una resposta seriosa."

 

 

Trobada entre Trump i Xi Jinping a Florida

Tot plegat, en plena cimera entre els Estats Units i la Xina. Donald Trump i Xi Jinping s'han trobat per primera vegada cara a cara a Palm Beach, a Florida. Els líders de les dues principals potències mundials, que anaven acompanyats de les seves dones, compartiran reunions de treball i també altres moments més relaxats.

La visita s'acabarà aquest divendres. Sobre la taula, temes de gran importància, com ara Taiwan, Corea del Nord i el paper de la Xina en el comerç mundial. També serà l'ocasió de veure si Trump modera els durs arguments contra la Xina que va utilitzar durant la campanya electoral, ara que exerceix com a president.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut