L'exespia israelià Jonathan Pollard
L'exespia israelià Jonathan Pollard
Estats Units

Els Estats Units alliberen l'espia israelià Jonathan Pollard

Després de més de 30 anys empresonat, Pollard queda en llibertat condicional però no pot abandonar els Estats Units

RedaccióActualitzat

Jonathan Pollard, un espia israelià, ha abandonat aquest divendres la presó de Carolina del Nord, on ha estat empresonat més de 30 anys. Pollard, que ara té 61 anys, ha quedat en llibertat condicional i durant cinc anys no podrà sortir dels Estats Units.

Durant tres dècades Pollard ha estat un dels principals esculls en les excel·lents relacions entre els Estats Units i Israel, on és considerat un heroi nacional per una gran part de la població.

Jueu nord-americà, treballava com a analista per a l'exèrcit dels Estats Units i va lliurar diversos documents secrets sobre les activitats de l'espionatge de Washington al Mossad, el servei d'intel·ligència israelià. Va ser detingut el 1985 i va ser condemnat a cadena perpètua el 1987.

El seu cas va provocar una greu crisi en les relacions dels dos països als anys 80 i, de fet, Israel va tardar una dècada a reconèixer que era un espia seu.

Durant el seu empresonament va aconseguir la nacionalitat israeliana i el govern d'aquell país n'havia demanat en diverses ocasions l'indult i trasllat a Israel. Pollard també ha demanat que li permetin volar al seu país per reunir-se amb la seva esposa. No obstant això, el govern dels Estats Units l'obliga a quedar-se al país.

Segons mitjans americans, s'espera que viatgi fins a Nova York, on podria establir la seva residència els pròxims cinc anys durant la llibertat condicional.

Anar al contingut