Pakistan

Els equips de rescat pakistanesos aconsegueixen evacuar dos dels supervivents de l'accident al K2

Els equips de rescat pakistanesos han aconseguit evacuar en helicòpter dos alpinistes supervivents de l'allau de dissabte al K2, la segona muntanya més alta del món. Els han traslladat a un hospital militar amb congelacions greus. Un alpinista italià, que està ferit, ha hagut de tornar a peu al campament base perquè l'helicòpter que l'havia de recollir no podia volar a tanta altura i, finalment, intentaran evacuar-lo per terra. L'altra cara de la moneda són les víctimes de l'accident, que ja s'ha confirmat que són un mínim de dotze. Els companys dels alpinistes morts han admès que estan molt desanimats i en les pròximes hores abandonaran el campament base per tornar als seus països.

Actualitzat

El grup que feia el K2 estava format per divuit alpinistes de diverses nacionalitats, dels quals dotze els donen per morts, un està ferit però baixa a peu fins al camp base acompanyat de tres persones més i la resta es troben sans i estalvis al costat dels seus equips respectius. La intenció era que l'alpinista italià baixés fins als 6.000 metres per a poder-se'l endur amb helicòpter, però les ferides i l'extenuació només li han permès arribar fins a un camp situat als 6.700 metres. Els equips de rescat faran una nova temptativa aquest dimarts.

Els alpinistes van caure al buit des de l'anomenat "coll d'ampolla", un estret congost situat a prop del cim. Aquest és l'accident més important viscut al K2 des que el 13 d'agost del 1995 sis persones hi van morir durant una tempesta. Tot i que és la segona muntanya més alta del món després de l'Everest, el K2, situat a la frontera entre el Pakistan i la Xina, està considerada la muntanya més difícil d'escalar. Des de la primera coronació, el 1954, 269 homes i 9 dones han arribat al cim. D'aquests, 24 han mort durant el descens.

Més d'un accident?

Mentre s'espera el rescat dels alpinistes que encara queden al camp base avançat, continuen les incògnites sobre l'accident. Alfredo García, membre de l'expedició espanyola de Broad Peak al K2, ha explicat que, aparentment, l'accident de dissabte va ser múltiple. "Primer, un serbi va caure i es va matar. Després, la gent que havia fet el cim va iniciar el descens i es va desprendre un tros de gel. Quan va arribar la resta del grup, en no haver-hi corda fixa, la situació era complicada. Una part va decidir esperar a l'alba. Alguns van tenir congelacions greus, i d'altres que van provar de baixar de nit van caure", ha relatat García.

 

Anar al contingut