Guillermo Lasso (a l'esquerra) i Lenín Moreno (Reuters)
Guillermo Lasso (a l'esquerra) i Lenín Moreno (Reuters)
Quito

L'oficialista de l'esquerra Lenín Moreno guanya per un estret marge a l'Equador

Moreno s'imposa per dos punts de diferència, però el seu rival, el conservador Guillermo Lasso, no reconeix el resultat i denuncia irregularitats en el recompte per decidir el relleu de Rafael Correa

RedaccióActualitzat

Resultats ajustadíssims a les eleccions a l'Equador. El recompte dels vots dona la victòria al candidat oficialista de l'esquerra, Lenín Moreno, amb un marge només de dos punts. Amb el 96% dels vots escrutats, Moreno s'imposa amb el 51,1%. El seu rival, el conservador Guillermo Lasso, obté el 48,9% dels sufragis. Però Lasso no reconeix els resultats i els impugnarà per un suposat frau electoral.

En un moment de la nit, els dos candidats han sortit davant la seva militància i s'han declarat com a guanyadors. Es presenta, doncs, complicat el relleu del populista Rafael Correa al capdavant del país centreamericà.

La tensió ha envoltat la jornada electoral. Dues enquestes a peu d'urna donaven resultats contradictoris amb tots dos candidats guanyadors amb el mateix resultat. Però Moreno es declarava clar vencedor davant dels seus seguidors, abans de fer-se públics els resultats oficials:

"Les dades són molt clares, són les dades que tenim nosaltres, totalment fiables. Tenim un avantatge molt considerable."

Un avantatge que és del voltant de dos punts. Lasso no ho accepta:

"En vint minuts pretenen dir: 'S'ha apagat el sistema, s'ha quedat fora de línia', i després apareixen escrutats del 20% al 90% dels vots. Això és molt barroer. Això no es pot permetre (...) Jo crec que han creuat una línia i la línia que han creuat és pretendre abusar de la voluntat popular."

Els qui busquen trencar amb deu anys de l'esquerra equatoriana al poder han demanat als seus seguidors sortir al carrer per defensar la democràcia de forma pacífica. El fins ara president, Rafael Correa, ja ha anunciat que pensa retirar-se de la vida política el mes que ve per compensar, diu, la seva família després d'aquesta última dècada al capdavant del govern.

"A Barcelona, el guanyador ha estat Moreno per vuit punts"

A Catalunya hi ha hagut una alta participació dels equatorians amb dret a vot en aquestes eleccions presidencials. Segons dades provisionals, es podria haver doblat la participació respecte a la primera volta dels comicis del mes de febrer. A Barcelona -un dels dos centres de votació habilitats, juntament amb Terrassa- hi han votat el 43% dels equatorians que hi viuen, segons ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" el cònsol equatorià a Barcelona, Richard Olivo.

Davant l'anunci que el candidat de l'oposició impugni els resultats, el cònsol ha dit a "Els Matins" de TV3 que "a Barcelona, el guanyador ha estat Moreno per vuit punts". A Catalunya hi ha 33.000 equatorians amb dret a vot, mentre que a tot Espanya n'hi ha prop de 170.000.

Felicitacions d'Iglesias

A Espanya, el líder del Podem, Pablo Iglesias, ha expressat la seva alegria pel triomf de Moreno, a qui felicita en el seu compte de Twitter:

Iglesias també reprodueix un vídeo en què el candidat oficialista i el seu antecessor, Rafael Correa, canten el tema "Venceremos", del grup xilè Quilapayun.

Anar al contingut