Gaza

Els enfrontaments entre l'exèrcit Israelià i Hamas arriben a la perifèria de la ciutat de Gaza

Els enfrontaments entre l'exèrcit d'Israel i els milicians de Hamas han arribat a les portes de la ciutat de Gaza. Els blindats hebreus han fet incursions a diferents barris del sud de la capital. Segons diversos testimonis, la rodalia de la ciutat de Gaza està davastada, i la crisi humanitària és extrema. Les negociacions diplomàtiques continuen sense que les parts aconsegueixin apropar posicions. Hamas posa com a condició que s'acceptin les seves reivindicacions perquè el pla egipci d'alto al foc tingui alguna possibilitat d'èxit. El govern d'Ehud Olmert, de moment, ha aturat l'inici de la fase definitiva de l'ofensiva.

Actualitzat
La incursió israeliana sobre Gaza ha entrat aquest dimarts en el divuitè dia, i ho ha fet amb duresa. Blindats de l'exèrcit israelià, amb suport dels bombardejos aeris, han dut a terme diverses incursions a tres barris de la perifèria de Gaza, i Hamas hi ha respost amb obusos de morter i coets. Segons Israel, també hi ha hagut combats cos a cos a la ciutat. Els atacs aeris s'han repetit en altres punts de la Franja, com Rafah.

De moment, Israel ha deixat en "stand by" la fase definitiva de les operacions. S'esperarà fins que sàpiga el resultat de les negociacions que ja impulsat Egipte, segons han detallat fonts del mateix executiu hebreu. Tot i això, el primer ministre, Ehud Olmert, ha assegurat que s'arribarà fins al final. "Atacarem Hamas amb tot el nostre poder fins que parin i no puguin llançar-nos coets mai més", ha afirmat. El ministre de Defensa, Ehud Barak, ha afirmat que Israel treballa "per aconseguir que hi hagi calma al sud d'Israel i per assegurar-nos que no hi ha més contraban d'armes per Rafah. Treballem per assolir aquests dos objectius mentre estem atents a les iniciatives diplomàtiques".

Des de Hamas es tira més llenya al foc. El seu primer ministre, Ismail Haniyeh, ha comentat que el triomf és a prop. "Dic al nostre poble que ens acostem a la victòria, i que la sang que s'ha vessat no serà en va."

La situació a Gaza també radicalitza la vida política israeliana. La comissió electoral ha prohibit que els tres partits àrabs del Parlament es presentin a les eleccions del 10 de febrer, perquè diu que no reconeixen el dret a l'existència d'Israel.

Durant els divuit dies d'ofensiva ja han mort 920 palestins, 277 dels quals eren nens. Els ferits són més de 4.000. A més, uns 80.000 palestins s'han vist obligats a marxar de casa seva. Aquests desplaçats no tenen on refugiar-se perquè les fronteres estan tancades.

En aquest context, aquest dimecres arriba al Caire el mateix secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que ha rebut el suport unànime del Consell de Seguretat perquè faci aplicar un alto el foc immediat a la Franja de Gaza.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut