Barcelona

Els empresaris xinesos de Catalunya entren a Pimec en la primera adhesió de nouvinguts a una patronal

La patronal catalana Pimec acull la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya entre els seus adherits i es converteix en la primera agrupació d'empresaris que integra una associació de nouvinguts. La Unió agrupa divuit associacions que representen al voltant d'unes 4.000 empreses de comerç regentades per xinesos i distribuïdes per tot Catalunya. Per Pimec, l'acord significa un pas més per la integració d'aquests ciutadans xinesos que viuen i treballen a Catalunya.

Actualitzat
La Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec Comerç) ha formalitzat l'afiliació a la seva organització de la Unió d'Associacions Xineses a Catalunya, que aglutina unes 4.000 petites empreses xineses, de les quals 2.500 s'ubiquen a Barcelona. Aquesta és la primera vegada que una associació d'empresaris xinesos s'integra en un organisme empresarial espanyol, segons que ha destacat el president de PIMEC Comerç, Alejandro Goñi, durant l'acte celebrat aquest divendres, al qual ha assistit el cònsol general de la República Popular de la Xina a Barcelona, Shi Xiang Wang.

En la seva intervenció, el president de la Unió d'Associacions Xineses a Catalunya, Chueng Lam, ha qualificat aquest dia d'"històric" tant per a la patronal catalana com per a la comunitat xinesa, perquè "vam arribar com a immigrants, però ara som empresaris i volem formar part de Catalunya i de la bona marxa de la seva economia". Lam ha declarat que és conscient de les suspicàcies que ha aixecat al mercat català el creixent expansió dels negocis xinesos, i ha assegurat que la seva organització "respecta la legalitat" i que "informem els nostres afiliats a costa del que poden fer i el que no, encara que sempre hi ha algú més llest que la resta".

El president de la Unió d'Associacions Xineses a Barcelona ha negat l'hermetisme popularment atribuït a la comunitat xinesa, l'ha qualificat de "malentès generalitzat" i ha explicat que el col·lectiu "és molt jove; va començar a tenir pes als anys 90 i en un marge de quatre anys la majoria ha passat a tenir negocis, és difícil que tinguin temps per anar a classes d'idiomes".

La majoria d'immigrants xinesos comença en la restauració i després va obrint altres negocis, en la seva majoria de caràcter eminentment familiar, fins al punt que una sola família pot posseir més de tres negocis, ha explicat Lam, que així mateix ha destacat que "que a poc a poc estem arribant a tots els sectors, com l'immobiliari, o el de les perruqueries".

En les empreses xineses, les dones són les que millor dominen el castellà, ja que acostumen a atendre al públic, i els seus fills parlen tant català com castellà perfectament, però els homes, que porten la gestió dels proveïdors, "no parlen gaire bé el castellà, perquè els proveïdors solen ser xinesos", ha dit Lam.

Tant Lam com el president de Pimec Comerç, Alejandro Goñi, han valorat la integració de la Unió d'Associacions Xineses a la patronal catalana com "un èxit després d'un any de negociacions", si bé encara no han perfilat cap pla d'acció concret. Goñi ha recalcat que "volem ser la patronal de tots els comerciants i els empresaris de Catalunya, sense importar-nos la seva nacionalitat", i que "més enllà de l'afiliació, ens hem constituït en interlocutors que podran comunicar-se sota un mateix sostre". 

Per la seva banda, el secretari de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat, Emili Valdero, ha manifestat que aquest acte marca l'inici d'"un model d'integració cultural i empresarial per seguir.
Anar al contingut