La petició a través de change.org "Que salvar una vida no ens deixi sense feina" ha recollit més de 260.000 signatures
Petició "Que salvar una vida no ens deixi sense feina"

Els donants d'òrgans voluntaris demanen una baixa igual a la d'una embarassada

La petició, a través de change.org, "Que salvar una vida no ens deixi sense feina" ha recollit més de 260.000 signatures

RedaccióActualitzat

L'Associació Espanyola d'Ajuda als Nens amb malalties Hepàtiques i Trasplantats Hepàtics (HEPA) ha posat en marxa una campanya a través de la plataforma change.org per protegir els donants vius i que no perdin els seus drets laborals. La iniciativa neix després de fer públic el cas d'un dels membres de l'associació.

El cas que s'ha conegut aquests darrers dies és el d'un pare que va ser acomiadat de la feina després de demanar uns dies de baixa i de vacances per donar part del seu fetge a la seva filla. Una setmana abans de l'operació, el departament de Recursos Humans el va cridar i el va acomiadar; li van dir: "així podrà, vostè, dedicar-se millor a cuidar de la seva filla".

Ara, fa una petició a través de la plataforma change.org dirigida al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. La petició "Que salvar una vida no ens deixi sense feina" ja recull més de 260.000 signatures i asseguren que si el govern no dona l'esquena al problema, s'aconseguiran més donacions.

Els afectats expliquen que, com que ells no estan malalts i com que es tracta d'operacions voluntàries, la mateixa petició posa en qüestió el concepte de voluntari:

"Es considera que, com que nosaltres no estem malalts, és una operació voluntària. És clar què és voluntària... Voluntàriament volem salvar la vida dels nostres fills. I per això se'ns castiga"

La iniciativa té com a objectiu que els donants voluntaris no tinguin problemes laborals. I per això demanen ser equiparats a les dones embarassades, que també viuen la situació de manera voluntària. Així, el treballador no perdria el seu lloc de treball i la seva nòmina no es veuria afectada. La petició a change.org argumenta que, d'aquesta manera, l'empresa no hauria de pagar durant el temps de la baixa ni per la persona que substitueix el donant.

Rafael Matesanz, director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), en el marc de la XIV Reunió Nacional de Coordinadors de Trasplantaments i Professionals de la Comunicació, que es va fer dijous passat a Saragossa, va demanar, per al donant viu, una protecció social i laboral similar a la que té una dona durant l'embaràs i el postpart, per evitar, així, el seu acomiadament durant el procés de donació.

 

Anar al contingut