Madrid

Els dissidents cubans asseguren que a Espanya tampoc se senten lliures

Els presos polítics cubans que han pogut sortir de l'illa i viatjar a Madrid asseguren que tampoc se senten lliures a Espanya. Sis dels exiliats han comparegut en una roda de premsa per denunciar que estan en uns "llimbs jurídics", perquè no s'ha anul·lat la condemna que els va portar entre reixes i, per tant, creuen que l'amenaça de tornar a la presó encara hi és. A més, es debaten entre acceptar la condició d'immigrants que els ha ofert el govern espanyol, que els dóna permís de residència i treball, o demanar l'asil polític, que els tancaria les portes al retorn a Cuba.

Actualitzat
"Si hem de demanar un permís per tornar a la pàtria és que no som lliures, no som immigrants sinó que som refugiats. Continuo sent un perseguit polític", ha denunciat Julio César Gálvez, un dels dissidents alliberats que ha intervingut a la roda de premsa organitzada per Reporters Sense Fronteres.

Els presos han remarcat que l'alliberament de part de la dissidència és "un esquer i una màscara" perquè la Unió Europea suavitzi la política cap a Cuba, però han advertit que el règim no ha canviat perquè els presos que es neguen a marxar de l'illa continuen empresonats. També han parlat de les condicions insalubres en què s'estaven a les presons cubanes i la mala nutrició que rebien. Un d'ells ha resumit la situació dient que "Kafka no hauria escrit res pitjor". 

Els dissidents estan allotjats temporalment en un hostal de Madrid gràcies a la Creu Roja. Ara han de triar entre l'opció de ser immigrants legals, com els ha ofert el govern espanyol, o demanar l'asil polític. En el primer cas, se'ls assignarà una ciutat de destí, mentre que en el segon se'ls tancarien les portes de Cuba, almenys mentre duri el règim castrista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut