Barcelona

Els discapacitats intel·lectuals podran votar quan ho decideixi el jutge

Fins ara tenien anul·lat el dret al sufragi quan eren incapacitats totalment

RedaccióActualitzat

El jutge serà qui decidirà si els discapacitats intel·lectuals poden o no votar quan se'ls incapacita totalment. Fins ara, aquestes persones tenien directament anul·lat aquest dret a votar. Però després de temps reivindicant-lo, han aconseguit que es canviï el codi civil català perquè no sigui automàtic, i es preservi un dret -el dret de vot- que recull la Convenció dels Drets dels Discapacitats de les Nacions Unides.

Per saber què en pensen, un equip de TV3 ha anat a un centre de treball especial de la Fundació Canigó, on entre ells parlen de si poden o no poden anar a votar. Molts estan incapacitats totalment perquè ningú abusi d'ells econòmicament, i això comporta perdre el dret de vot. És el cas d'Axel Racionero:

"Abans anava a votar amb la meva mare, i un jutge va dir que no..., que no em deixa."

Una situació que tots els companys del centre especial de treball consideren injusta, també els que sí que poden votar, com Adrià Armada.

"No em sembla bé. Tots hauríem de tenir dret a votar, com els altres."

I Lluís Griega afegeix:

" ...i més persones com nosaltres, que som igual d'importants com la resta del món."

 

Una campanya reivindica el dret a vot dels incapacitats judicials

 

A partir del febrer, amb la nova llei del codi civil català, els jutges que facin les noves incapacitacions hauran de dir expressament si també limiten el dret a vot de la persona a qui incapaciten, i no se'ls retirarà de manera automàtica. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat per què.

"El que volem evitar és que, per inèrcia, s'acabin limitant capacitats de les persones que no tenen cap limitació alhora d'opinar. En massa ocasions no es prestava atenció específicament a aquesta qüestió. Per exemple, no es resolia la incapacitació total d'una persona i això acabava incloent el dret de sufragi."

Rosa Cadenas, presidenta DINCAT - la federació que vetlla per la defensa dels drets, la dignitat i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual - explica que això no afecta les persones que ja tenen la incapacitació total però sí que volen tenir el dret de sufragi, que podran demanar que es reobrin els seus casos.

"És una eina per als advocats per poder exigir que s'obri el cas i que sigui la determinació més efectiva perquè li retornin el dret a vot."

Però, per a les associacions que representen el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual, la millor manera per solucionar el problema de manera definitiva seria canviar la llei electoral.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut