Mèxic

Els diputats mexicans, enfrontats per la investidura de Calderón, converteixen el Congrés en un espectacle

El Congrés de Mèxic s'assembla més a un circ que a un Parlament. Els diputats d'esquerra i de dreta conviuen des de fa més de 24 hores a la tribuna de la cambra, enfrontats per la investidura del conservador Felipe Calderón. Després dels cops i insults, els parlamentaris s'han estalviat els enfrontaments físics i s'han limitat a deixar passar les hores, fins a passar-hi tota la nit. Diputats amb sacs de dormir, fins i tot algun amb pijama, menjant, fumant i cantant cançons com "Y nos dieron las diez", de Joaquín Sabina, és l'espectacle que el canal de televisió del Congrés ha anat emetent, La sessió d'investidura de Felipe Calderón s'ha convertit en un "reality show".

Actualitzat
Els incidents van començar dimarts quan, segons els membres de l'esquerrà Partit de la Revolució Democràtica (PRD), els conservadors del Partit d'Acció Nacional (PAN) van ocupar la tribuna per evitar que ho fessin els del PRD, que havien anunciat que impedirien i boicotejarien la investidura de Felipe Calderón, del PAN. Després de cops i puntades, els legisladors de totes dues parts van acordar un pacte verbal de no-agressió, amb un balanç d'alguns diputats lesionats. La tribuna, la joia desitjada, està ocupada per 33 diputats dels dos partits, entre els quals hi ha cinc dones del PAN i disset del PRD.

Les càmeres de televisió, que han anat retrasmetent el grotesc espectacle, han mostrat alguns legisladors mentre dormien, uns altres mentre menjaven, la majoria parlant per telèfon mòbil i fins i tot alguns que fumaven. Uns quants legisladors, en veure el panorama, han demanat a col·laboradors i familiars, per tal de passar una nit més confortable, coixins i sacs de dormir. Això sí, més d'un s'ha conformat amb la comoditat de l'escó. Fins i tot, el diputat Javier González, del PRD, duia pijama, fet que ha provocat que alguns companys li preguntessin de broma amb qui anava a passar la nit.

Més degradant encara, tot i que les càmeres no ho han ensenyat: alguns parlamentaris han recorregut a ampolles de plàstic per orinar, ja que els dos lavabos de la cambra són petits i no donen l'abast.

El Congrés, cambra baixa del Parlament mexicà, compta amb 500 escons, 206 pel PAN i 127 pel PRD, a més de partits minoritaris que s'han aliat amb el partit d'esquerres, com Convergencia, amb 17 diputats i el Partit del Treball, amb 12.

La sala està bruta i plena de recipients de refrescos i embolcalls de menjar ràpid i, a més, comença a sentir-s'hi una olor pestilent. Tot i això, els legisladors han declarat que pretenen quedar-s'hi fins demà, ja sigui per permetre la cerimònia d'investidura -els conservadors- o per impedir-la -els d'esquerres.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut