Els diputats d'ERC, expulsats de la tribuna després d'exigir que es parli català al Congrés si ho demana un diputat

La polèmica sobre l'última decisió judicial contra la immersió lingüística ha arribat al Congrés dels Diputats de la mà dels diputats d'Esquerra. Primer Joan Tardà i posteriorment Alfred Bosch i Teresa Jordà han decidit parlar en català. Després de tres advertiments, el president de la cambra els ha fet fora de la tribuna d'oradors.
Els diputats d'ERC, expulsats de la tribuna després d'exigir que es parli català al Congrés si ho demana un diputat
Madrid

Els diputats d'ERC, expulsats de la tribuna després d'exigir que es parli català al Congrés si ho demana un diputat

La polèmica sobre l'última decisió judicial contra la immersió lingüística ha arribat al Congrés dels Diputats de la mà dels diputats d'Esquerra. Primer Joan Tardà i posteriorment Alfred Bosch i Teresa Jordà han decidit parlar en català. Després de tres advertiments, el president de la cambra els ha fet fora de la tribuna d'oradors.
Redacció Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
La polèmica sobre l'última decisió judicial contra la immersió lingüística ha arribat al Congrés dels Diputats a Madrid de la mà d'Esquerra Republicana. Els diputats republicans han intentat dirigir-se a l'hemicicle en català en senyal de protesta i, després d'advertir-los, el president de la cambra els ha fet fora de la tribuna d'oradors.

El primer ha estat Joan Tardà, que ha començat el seu discurs en castellà tot dient: "Senyories, ahir un tribunal va dictar a Catalunya que un únic alumne que demani el canvi de llengua al castellà obliga a canviar d'idioma a tota l'aula. La majoria del PP sempre ha sostingut que el que val a Catalunya val per a tot Espanya i, en lògic paral·lelisme i justa correspondència, entenem que un únic diputat que exigeixi en aquesta cambra un canvi de llengua al català obliga també a canviar de llengua la cambra sencera. Així que, amb la vènia, parlaré en català". I aleshores ha començat el seu discurs en català: "Avui fa 20 anys".

Immediatament, el president de la cambra, Jesús Posada, li ha baixat el volum del micròfon i l'ha advertit que no ho fes i que no creés "un conflicte innecessari quan estem en un tema tan important". "Els seus desitjos m'obliguen a treure-li la paraula. Li prego que reflexioni", li ha recomanat el president de la cambra, que ha dit que el seu argument "pot ser fins i tot interessant".

Tot i els advertiments, Tardà ha fet cas omís i ha continuat: "Si m'ho permeten, continuaré parlant en català. Deia que avui fa 20 anys que un jove valencià". Posada li ha tornat a treure la paraula i així fins a tres cops, i amb el reglament a la mà li ha retirat l'ús de la paraula. Tardà ha interpel·lat un dels diputats: "Vine tu i em treus".

Quan el diputat republicà intentava dir que "Guillem Agulló fou assassinat per un grup feixista...", Posada l'ha interromput i li ha dit: "El crido a l'ordre per tercera vegada. No té vostè la paraula i li prego que abandoni la cambra." Posada podria haver expulsat Tardà de l'hemicicle, però, al final, no ha utilitzat aquesta potestat. Ara bé, l'ha fet fora de la tribuna d'oradors.

Alfred Bosch, també expulsat

Després, Posada, ha expulsat de la tribuna del Saló de Plens un segon diputat, Alfred Bosch, que insistia a parlar en català. Quan es debatia el decret llei sobre les preferents, Bosch ha pujat a la tribuna i, després d'anticipar la seva decisió a Posada, ha esgrimit el mateix argument que Tardà.

Bosch ha començat la seva intervenció en català, cosa que ha motivat el toc d'atenció del president de la Cambra: "No és contra vostè, ni contra el català, però hi ha un reglament a complir. Li demano amb afecte, no fem un incident", li ha dit.

"Amb tot l'afecte personal", Bosch ha insistit en el seu afany recalcant que el reglament del Congrés no prohibeix expressament el català. "El que diu el reglament és que cal parlar en castellà", li ha recordat Posada.

Tot i que el president del Congrés permet intervencions puntuals, com salutacions en català, el president ha recordat a Bosch que "fer el discurs en català està prohibit." De tota manera, ha afegit, "ara canviarem el reglament i tot es pot intentar", davant de la imminent obertura del debat de la reforma de les normes de funcionament de la Cambra Baixa, que daten del 1982.

Tot i això, Bosch ha continuat en català i Posada l'ha advertit formalment: "Si torna a parlar en català, l'hauré d'expulsar"; "És el que vol", cridaven des del grup popular. Els avisos han anat caient i al tercer, conforme al reglament, el president ha ordenat la seva expulsió de la tribuna d'oradors.

Després d'aquest segon incident del matí, ERC ha rebut als passadissos del Congrés la solidaritat de la coalició Amaiur, i la seva diputada Onintza Enbeitia ha criticat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Teresa Jordà, tercera diputada d'ERC expulsada

La tercera diputada d'Esquerra al Congrés, Teresa Jordà, també ha estat expulsada de la tribuna més tard per aquest mateix motiu. Jordà ha pujat a la tribuna d'oradors i, fent servir el mateix argument que Tardà i Bosch, ha assenyalat que seguint un "paral·lelisme lògic" amb la resolució del TSJC demanava parlar en català i tot el Congrés havia d'acceptar-ho.

Durant la intervenció de Jordà, Posada no presidia la sessió i ha estat la vicepresidenta primera, Celia Villalobos, que l'ha tallat en sec sense atorgar-li tres avisos: "Si torna al català, ha d'abandonar la tribuna", ha dit.

La diputada republicana ha demanat saber on es prohibeix expressament l'ús del català en el Reglament del Congrés, però Villalobos s'ha negat a obrir una discussió. "No entri en un debat amb la presidència. Si no li sembla adequat, té instruments legals per recórrer. O continua en castellà o abandoni la tribuna", ha avisat l'exministra. Jordà no ha fet cas de les advertències i ha continuat parlant en català, la qual cosa ha fet que la vicepresidenta de la mesa l'expulsés de la tribuna.

Tot plegat s'ha produït l'endemà de la la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que conclou que quan una família demana que el seu fill rebi l'ensenyament en castellà, "el sistema s'ha d'adaptar a tota la classe o unitat escolar", i això vol dir que "afecta l'alumne juntament amb els seus companys".

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS