Madrid

Els diputats catalans apel·len a la democràcia i a la voluntat política per demanar la consulta

Els representants del Parlament han defensat la legalitat del referèndum i han avisat que Catalunya no defallirà.

RedaccióActualitzat

Els tres diputats catalans designats pel Parlament per anar al Congrés perquè delegui la competència per poder celebrar una consulta han apel·lat a la democràcia com a principal argument.

En les seves intervencions, Jordi Turull per CiU, Marta Rovira per ERC i Joan Herrera per ICV han demanat poder satisfer una demanda del poble de Catalunya expressada a través de les urnes per exercir el dret a decidir. Els diputats han posat l'accent en la necessitat d'arribar a un acord amb l'Estat per iniciar un procés democràtic.

Donar la veu als ciutadans és la recepta que han recomanat els diputats i han avisat els representants de les Corts espanyoles que és a les seves mans permetre-ho. Un argument compartit per Turull, Rovira i Herrera ha estat el fet que la consulta és legal i possible i que només depèn de la voluntat política. També han recordat que el Tribunal Constitucional admet que és possible.

Jordi Turull ha assegurat que  "consultar els catalans és legal i és possible" perquè és una qüestió de "voluntat política". En aquest sentit, ha afirmat Turull, el que es mesura en aquest debat és "la qualitat democràtica de l'Estat".

El diputat nacionalista ha afegit: "Venim a buscar un acord per fer la consulta", ha afirmat Turull. "Amb aquesta proposta es poden millorar errors de l'Estat amb Catalunya. Si no volen, no desistirem. Emprendrem altres vies perquè el poble voti".

Marta Rovira sosté "que un poble voti i decideixi en democràcia és el més normal del món". Rovira ha justificat la decisió de convocar la consulta pel "mandat emanat de les urnes" el 25 de novembre de 2012 quan, amb "la participació més elevada de la història".

La secretària general d'ERC ha fet notar als diputats i senadors espanyols que "tenen l'oportunitat de passar a color una fotografia que molts de nosaltres encara veiem en blanc i negre: la foto de la democràcia espanyola".

Joan Herrera ha protagonitzat el discurs més llarg i més contundent del trident català. L'ecosocialista situa una situació de fi de règim que només es pot solucionar amb '"un referèndum no vinculant". Tem, però, que la resposta de l'Estat sigui l'"autoritarisme" actual.

El diputat català ha recordat que el procés que viu Catalunya no és fruit del carpici sinó que és el resultat del procés de raspall i sentències contra l'Estatut. El diputat al Parlament reclama un "referèndum no vinculant i acordat per iniciar un procés democràtic". Assegura que "No hi ha millor proposta que que la ciutadania parli".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut